Αντιδράσεις στην Τουρκία και τα κατεχόμενα προκαλούν οι ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ΕΝΙ – ΤΟΤΑΛ για τον εντοπισμό φυσικού αερίου στο τεμάχιο Έξι της κυπριακής Αόζ. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε μοίρασμα των εσόδων από τα κοιτάσματα της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε συνέντευξη του σε τουρκικό δίκτυο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις της ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ γίνονται νοτιότερα από το σημείο που η Τουρκία έχει καθορίσει ως υφαλοκρηπίδα της.
“Η υφαλοκρηπίδα μας, είπε, εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια και εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας, όπου συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες”.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η λύση του ζητήματος στην ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται από τη δίκαιη, όπως είπε, κατανομή των εσόδων και το μοίρασμα τους στην Κύπρο.

Προκλητικός κι ο Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιτέθηκε σε ΗΠΑ και Ευρώπη μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης της Ακαδημίας Στράτο-χωροφυλακης και λιμενικού, δίνοντας για μια ακόμη μία φορά το στίγμα της τουρκικής στάσης στις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα.
«Ουδεις δεν κατακρίνει το γεγονός ότι υπάρχουν 10-15 αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. Αλλά, όταν ακούγεται το παραμικρό, λένε ότι η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα. Όχι! Όταν κάποιος μας κοιτάζει λοξά, συγγνώμη, κι εμείς δεν θα τον κοιτάμε ευθεία».