Όλοι µας έχουμε δει στις ακτές τα απομεινάρια φυκιών, τα µακριά καφετιά ξερά φύλλα που ξεβράζει το κύμα και πολλοί θεωρούν ότι αυτά τα φύκια είναι ακαθαρσία. Πολύ λίγοι γνωρίζουν τη σπουδαιότητα αυτής της θαλάσσιας βλάστησης.

Ανήκουν στο υποθαλάσσιο φυτό Posidonia oceanica ή στην κοινή ελληνική του ονομασία, Ποσειδώνια η ωκεάνια, που είναι ένα ενδημικό είδος της Μεσογείου με τεράστια οικολογική αξία. Επίσης, η Ποσειδώνια δεν είναι φύκος, αλλά ένα φανερόγαμο πολυετές φυτό που σχηματίζει εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια, τα «Λιβάδια της Ποσειδώνιας». Η σημασία που έχουν τα λιβάδια αυτά στα θαλάσσια οικοσυστήματα είναι μεγάλη, αφού είναι αντίστοιχα µε τα δάση στη στεριά. Πιο συγκεκριμένα, συμβάλλουν στην παραγωγή οργανικής ύλης και οξυγόνου, στην σταθεροποίηση των ιζημάτων, είναι ιδανικοί βιότοποι για την αναπαραγωγή και προστασία πολλών θαλάσσιων οργανισμών και απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Επίσης, τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδώνιας είναι ένας σημαντικός βιολογικός δείκτης για την καλή οικολογική κατάσταση, την καλή ανανέωση των υδάτων και της παρουσίας σταθερών συνθηκών αλατότητας των ακτών, διότι είναι πολύ ευαίσθητα στη ρύπανση. Συνεπώς, η παρουσία τους υποδηλώνει καθαρότητα των θαλασσών. Τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδώνιας αποτελούν περιοχές υψηλής παραγωγικότητας παγκοσμίως και ανήκουν στον “Κόκκινο Κατάλογο” της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι,
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού