Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των πολιτών στους δρόμους, αφού το κυκλοφοριακό χάος σε αρκετές πόλεις δεν έχει τέλος.

Ακροατές του Σταθμού μας από την Λευκωσία με μηνύματα τους στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή, επισημαίνουν καθημερινά ότι το πρόβλημα έχει διογκωθεί το τελευταίο διάστημα σε όλες τις κύριες οδικές αρτηρίες, όπως η λεωφόροι Στροβόλου, Τσερίου και Σπύρου Κυπριανού.

Η πρώτη εικόνα στην είσοδο της Λευκωσίας και τα φώτα του «Καλησπέρα» ωστόσο, είναι αποκαρδιωτική, αφού εδώ και χρόνια ουρές οχημάτων συρρέουν μέχρι το ΓΣΠ ειδικότερα τις πρωινές ώρες. Στην ουσία, αποστάσεις μερικών λεπτών μετατρέπονται σε αποστάσεις των 40 λεπτών, μέχρι και της μίας ώρας.

Ένα έργο που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης στην Λευκωσία είναι ο μεγάλος περιμετρικός δρόμος, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως πληροφορηθήκαμε από τα δημόσια έργα, άρχισε Β’ φάση του έργου κατά την οποία κατασκευάζεται υπέργεια γέφυρα και δύο υπόγειες διαβάσεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ανακατασκευή μέρους της Λεωφόρου Τσερίου, μέχρι και τα φώτα παρά το εργοστάσιο της GGS.

Εδώ και πέντε από μήνες η κίνηση μετατοπίστηκε στη δυτική πλευρά του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού- Λευκωσίας για να ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής ανισόπεδου κόμβου, κάτι που αύξησε την ταλαιπωρία πολιτών που έρχονται από άλλες πόλεις στην πρωτεύουσα, αφού μειώθηκαν οι διαθέσιμες λωρίδες.

Με καθυστέρηση ενός περίπου μηνός, όπως πληροφορηθήκαμε, αναμένεται ότι οι εργασίες θα μεταφερθούν προς την ανατολική πλευρά του δρόμου και τα οχήματα με κατεύθυνση την Λεμεσό, την Πάφο και την Λάρνακα θα διοχετεύονται σε υπόγεια διάβαση η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του έργου που ολοκληρώνεται έχει κόστος που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια και προβλέπει κατασκευή αυτοκινητόδρομου μήκους 7,5 χλμ., για σύνδεση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Λευκωσίας παρά τον κόμβο της βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου με τις λεωφόρους Τσερίου και Στροβόλου παρά την βιοτεχνική περιοχή της Λακατάμιας.

Με την ολοκλήρωση της υπέργειας γέφυρας που έχει κατασκευαστεί κατά το ήμισυ, θα εξυπηρετείται και η κίνηση τόσο από την Λεμεσό προς την Λευκωσία, αλλά και το αντίθετο.
Το μεγάλο έργο του Περιμετρικού της Λευκωσίας αναμένεται ότι θα συνδράμει στην αποσυμφόρηση της τροχαίας κίνησης προς την είσοδο της Λευκωσίας και σε βάθος χρόνου σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και τις κοινότητες, αφού οχήματα που έρχονται από την ορεινή Λευκωσία θα χρησιμοποιούν τον περιμετρικό για να πορευθούν προς τις επαρχίες της Λάρνακας και της Λεμεσού.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι τρόποι επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν, συζητείται σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής.