Καθολική αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των επιβατών μέσω τηλεφωνικού κέντρου, ψηφιακών μέσων αλλά και διαχείρισης παραπόνων ανήγγειλε ο διευθυντής της Εταιρείας Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού, Γιώργος Κυριάκου, σε ψεσινή εκδήλωση που οργάνωσε το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, με αντικείμενο τη νέα αρχή στις Συγκοινωνίες στη Λεμεσό.

Ο κ. Κυριάκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα τηλεματικής άμεσης πληροφόρησης που θα ενημερώνει τους επιβάτες ακριβώς την ώρα που θα περάσει το λεωφορείο, «έστω κι να είναι 5 λεπτά καθυστερημένο», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως θα γίνονται σε τακτική βάση έρευνες αγοράς για να διαπιστώνονται οι ανάγκες επιβατών.

Είπε ακόμη πως θα πρέπει να δημιουργηθούν 8 park and ride 4 στις παρυφές του κέντρου της πόλης και άλλα 4 στον αυτοκινητόδρομο και πως εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τα αρμόδια υπουργεία για το νέο σύγχρονο αμαξοστάσιο σ’ έναν τεράστιο χώρο 18 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Στην Οδό Θεμιστοκλέους στο κέντρο της πόλης, που θα αποτελεί κεντρική στάση, έχει προγραμματιστεί η αναβάθμιση του υφιστάμενου γραφείου της ΕΜΕΛ ώστε να μπορούν οι πολίτες να εξυπηρετούνται με σύγχρονες μηχανές εισιτηρίων, ενώ θα παρέχονται διάφορες υπηρεσίες προς τους Λεμεσιανούς.

Ο κεντρικός λεωφορειακός σταθμός θα δημιουργηθεί στην οδό Αιόλου, όπως είπε ο κ. Κυριάκου, και θα επενδυθεί γι’ αυτόν σημαντικός αριθμός χρήματων.

Όπως αναφέρθηκε, ο στόλος των καινούριων λεωφορείων, 177 στον αριθμό, εκ των οποίων τα 35 ηλεκτρικά, αναμένεται να καταφτάσει αρχές του 2023 και θα εκμηδενίσει τον μέσο όρο ηλικίας των λεωφορείων.

Τα λεωφορεία θα εκπέμπουν μειωμένους ρύπους, όπως ανέφερε ο σύμβουλος Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Πέτρος Θεοχαριδης, ενώ αρκετά από αυτά θα έχουν υποδομή για να μεταφέρουν και ποδήλατα, υποβοηθώντας και την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου.

Ο Συντονιστής της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας στο Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, που οργάνωσε την εκδήλωση, Γιάννης Κακουλλής, ανέφερε πως στην Κύπρο κυκλοφορούν 610 αυτοκίνητα ανά χίλιους κατοίκους και μαζί με το Λουξεμβούργο κατέχουμε την πρώτη θέση στην ΕΕ.

Τόνισε πως ένα λεωφορείο αντικαθιστά μέχρι 20 αυτοκίνητα, αδειάζει τον δρόμο και μειώνει τα αυτοκίνητα στους δρόμους γενικότερα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται μεγάλοι ή νέοι δρόμοι, ούτε συντήρησή τους και τα οφέλη είναι τεράστια.