Καζάνι που βράζει είναι η Γαλλία τις τελευταίες δύο  ημέρες μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ, από πυρά αστυνομικού, επειδή δεν σταμάτησε σε έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις διαδηλώσεις και επεισόδια.

Συνολικά 150 άνθρωποι συνελήφθησαν τα ξημερώματα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος έκανε λόγο για «επαχθή βία ενάντια στα σύμβολα της Δημοκρατίας».

«Δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση», έγραψε ο Νταρμανέν στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Ντροπή σε αυτούς που δεν απηύθυναν έκκληση για ηρεμία», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε για σήμερα συνεδρίαση διυπουργικού πυρήνα κρίσεων.

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε ηρεμία, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους: «Έχουμε έναν έφηβο που σκοτώθηκε, είναι ανεξήγητο και αδικαιολόγητο. Τίποτα δεν δικαιολογεί τον θάνατο ενός νεαρού άνδρα».

Ο θάνατος του Ναέλ προκάλεσε τεράστια συναισθηματική φόρτιση στη Γαλλία.

Βουλευτές και μέλη της γαλλικής κυβέρνησης τήρησαν χθες νωρίς το απόγευμα ενός λεπτού σιγή στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον έφηβο.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι.

Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε αφρικανοί  είτε αραβικής καταγωγής.