Ο “πρωθυπουργός” στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, άσκησε κριτική κατά της κοινής άσκησης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ισχυριζόμενος ότι τέτοια κίνηση αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η ακτογραμμή της Τουρκίας στην περιοχή, είπε, εκτείνεται στα 1800 χιλιόμετρα, ενώ και το ψευδοκράτος έχει ακτογραμμή, όπως υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Είπε ακόμη ότι η ε/κ διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να υπογράφει ή να είναι μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας ή συνεταιρισμού χωρίς την συγκατάθεση της τ/κ πλευράς που είναι ένα από τα δύο ίσα μέρη στο νησί.

Ανέφερε ότι η Κύπρος έχει τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και μόνο αυτές έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στην περιοχή, και όχι η Γαλλία ή άλλη χώρα.

“Γιατί να κάνουν αυτή την άσκηση έτσι ξαφνικά; Τί προσπαθούν να αποδείξουν; Μήπως να δοκιμάσουν πώς να νικήσουν την Τουρκία σε περίπτωση πολέμου; ” ρώτησε.

Μια πολεμική σύρραξη δεν θα είναι υπέρ κανενός, εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, είπε.

Διερωτήθηκε ποια είναι τα κίνητρα πίσω από την παρουσία της Γαλλίας και της Ιταλίας στην περιοχή, λέγοντας ότι η εγγύτητα της Τουρκίας στο νησί και η επιρροή της δεν τίθεται αμφισβήτησης.

Ισχυρίστηκε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ εργάζονται για να αποδυναμώσουν την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αυτές οι ενέργειες, υπό την ηγεσία της Ελλάδας και των Ε/κ, όπως είπε, είναι σε αντίθεση με το δίκαιο και τους νόμους.

Το ηθικό του ψευδοκράτους , συνέχισε, έχει αναπτερωθεί μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου από την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα και κατέληξε λέγοντας “ελπίζω να έχουμε την ίδια επιτυχία και στην Ανατολική Μεσόγειο”.