Η εικόνα που εκπέμπεται σε σχέση το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δημιουργεί προβλήματα στην Κύπρο διεθνώς, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την άποψη ότι το όλο θέμα του προγράμματος πολιτογραφήσεων θα πρέπει να συζητηθεί σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και να ληφθούν αποφάσεις, αφού η διαχείριση του αφορά όλα τα κόμματα. «Εάν έχουμε καλό ή κακό όνομα στο εξωτερικό αφορά όλους μας» , τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε ακόμα ότι διαπιστώνει το πρόβλημα ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός που ασχολείται με την εξωτερική πολιτική της χώρας, αφού όπως εξήγησε δεν ξεχωρίζουν τα πολιτικά και τα κοινωνικά θέματα. Σήμερα είπε ο κ. Χριστοδουλίδης είχε σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με οργανωμένα σύνολα για να εξεταστεί πως μπορεί να αντιμετωπιστεί σε διεθνές επίπεδο το πρόβλημα που δημιουργείται για την Κύπρο.

Υπάρχουν ερωτηματικά ανέφερε ακόμα ο κ. Χριστοδουλίδης και για τον χρόνο και τον τρόπο παρουσίασης των ρεπορτάζ του Al Jazeera αλλά και για τον όγκο των πληροφοριών που φαίνονται να έχουν στην κατοχή τους οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων.

Σημαντικές οι εκλογές στα κατεχόμενα για την επανέναρξη των συνομιλιών

Μεγάλης σημασίας ως προς την επανέναρξη συνομιλιών για το κυπριακό θα είναι η έκβαση της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα και το ποιος θα είναι ο τουρκοκύπριος ηγέτης, δήλωσε στο Κανάλι 6, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τόνισε ότι παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση από πλευράς Τουρκίας στην εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων είναι υπέρ της λύσης κι εξέφρασε την ελπίδα, αυτό να φανεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Για τη μορφή της λύσης που επιδιώκει η κυβέρνηση τόνισε πως παραμένει η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προσθέτοντας πως το ότι είμαστε μέλος της ΕΕ είναι υποβοηθητικό σε σχέση ε κάποιες παραμέτρους της λύσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τη δυνατότητα να συνάπτει αντιτουρκικές συμμαχίες και πως η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα το τι θα βλάψει την Τουρκία με την οποία θα ήθελε να έχει καλές σχέσεις.

Ακόμη και για τις κυρώσεις που συζητούνται στην ΕΕ κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις στην ανατολική μεσόγειο ο Νίκο Χριστοδουλίδης τόνισε πως δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αποσκοπούν στο σταλεί το μήνυμα πως δεν είναι αποδεκτές οι ενέργειες της.

Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθεί η Τ/κ πλευρά στην πρόταση του ΠτΔ για την Αμμόχωστο

Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από την Τουρκοκυπριακή πλευρά στην πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι των συνομιλιών για την Αμμόχωστο η οποία έχει υποβληθεί εκ νέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες βράδυ στον ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ακόμα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης πρότεινε την σύσταση μια επιτροπής που θα αποτελείται μόνο από Βαρωσιώτες ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους για την Αμμόχωστο.

Το μεγάλο ζήτημα είναι να μην φτάσουμε στο σημείο εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ανέφερε επίσης και κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση του ΠτΔ η οποία όπως είπε μπορεί να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εισήγηση του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη για μαζικές προσφυγές στην επιτροπή αποζημιώσεων ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι η προσφυγή στην επιτροπή δεν μπορεί να προσφέρει αποκατάσταση των περιουσιών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είπε, θα οδηγήσει την Τουρκία να διεκδικήσει να αποχαρακτηριστεί η περίκλειστη πόλη από στρατιωτική και να γίνει μέλος της λεγόμενης «ΤΔΒΚ». Αποτελεί ατομικό δικαίωμα στον καθένα να αποφασίσει τι θα κάνει με την περιουσία του, ανέφερε ο ΥΠΕΞ.