Να προλάβει και να αποτρέψει στημένους αγώνες στην Κύπρο προσπαθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Χαραλάμπους, σημειώνοντας πως στους κόκκινους φακέλους που έχει μελετήσει έχουν εντοπιστεί αδυναμίες.  

Με αφορμή την έκδοση κλήσεων σε 33 ποδοσφαιρικά σωματεία Α, Β και Γ κατηγορίας, όπως επίσης και του Γυναικείου πρωταθλήματος, και κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την εν λόγω κίνηση, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως η Επιτροπή έχει ενώπιον της κόκκινους φακέλους τους οποίους και μελετά. Εκείνοι οι φάκελοι, σημείωσε, έχουν δώσει στην Επιτροπή τα εργαλεία και μια κατεύθυνση.

Οπότε, είπε, η Επιτροπή έχει στείλει επιστολές στα σωματεία για να τους δώσουν απαντήσεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά τους, τις συμβάσεις με προπονητές, παίκτες και ατζέντηδες, καθώς και τις ιδιότητες των μελών των Διοικητικών τους Συμβουλίων ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ή οτιδήποτε άλλο.

Διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή παρακολουθεί την ποδοσφαιρική δραστηριότητα, ενώ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και επαφή με ξένους φορείς, διωκτικές αρχές, δημιουργώντας ένα στενό πλέγμα συνεργασίας. Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ομάδα επαφών ανταλλάζει πληροφορίες και εξάγει τα δικά της συμπεράσματα.  

Σημείωσε πως τα σωματεία δεν είναι πλέον τόσο «ανόητα», όπως είπε, ώστε να επιχειρούν με μεγάλη ευκολία την εμπλοκή τους σε προσυνεννοημένους αγώνες, με γνώμονα και το γεγονός ότι ο Νόμος δίνει το δικαίωμα στην Επιτροπή να μην προχωρά στη διεξαγωγή ενός αγώνα αν διαπιστώσει ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. «Με βάση τους κόκκινους φακέλους έχουμε διαπιστώσει αδυναμίες και προσπαθούμε να προλάβουμε» τυχόν στημένους αγώνες, είπε.  

Ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στις 3 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη ενώ, όπως είπε, και ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας έχει αποστείλει επιστολή προς την Επιτροπή εκφράζοντας την ετοιμότητα για συνεργασία.  

Τέλος, ο κ. Παπαχαραλάμπους εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, σημειώνοντας πως και τα σωματεία έχουν γίνει πλέον πιο φιλικά απέναντι στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.  

Να σημειωθεί πως η Επιτροπή προχώρησε πριν από δύο μέρες στην έκδοση κλήσεων σε 33 ποδοσφαιρικά σωματεία Α, Β και Γ κατηγορίας, όπως επίσης και του γυναικείου πρωταθλήματος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, οι κλήσεις έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο διερεύνησης πράξεων διαφθοράς και συγκεκριμένα χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων βάσει του Άρθρου 11 του Νόμου περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου 180(Ι)/2017.

Πηγή: ΚΥΠΕ