Απαιτείται αποκλιμάκωση, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για πολιτική διευθέτηση των διενέξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε η Ομοσπονδιακή Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Άννεγκρετ Καρενμπάουερ Κραμπ, μετά το πέρας της άτυπης συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο.

“Οι εντάσεις σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ παραπάνω από απλώς εντάσεις μεταξύ δύο γειτονικών κρατών καθώς έχουν αντίκτυπο στη συνεργασία μας εντός της ΕΕ, έχουν αντίκτυπο στη συνεργασία μας ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και για αυτό συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να εργαστούμε επ’ αυτού το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε η Άννεγκρετ Καρενμπάουερ Κραμπ.

“Η Γερμανία το πράττει αυτό σε διαφορετικά επίπεδα και χρειάζεται να φτάσουμε σε αποκλιμάκωση προκειμένου να μπούμε σε διαπραγματεύσεις που οριστικά θα οδηγήσουν σε πολιτική διευθέτηση αυτής της διένεξης”, σημείωσε. “Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε”, τόνισε.

Κληθείσα να τοποθετηθεί επί της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο η Ομοσπονδιακή Υπουργός Άμυνας δήλωσε: “είμαι πάντα αισιόδοξη, διότι διαφορετικά δεν θα ήμουν στη σωστή θέση”. Όπως τόνισε, “οι συνάδελφοί μας από την Ελλάδα και την Κύπρο μας ενημέρωσαν πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και υπάρχει πιθανότητα ακούσιας κλιμάκωσης, επεισοδίου”.

“Δεν υπάρχει διαφωνία”, σημείωσε, τονίζοντας ότι απαιτείται “αποκλιμάκωση σε συμφωνία με όλα τα μέρη” και πλέον “αναζητούμε ένα σημείο αρχής”. “Οι ναυτικές κινήσεις που έλαβαν χώρα σήμερα σαφώς δεν βοηθούν”, τόνισε η Υπουργός.

“Μου ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παρουσιάσω επιλογές”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κληθείς να απαντήσει στο αν και κατά πόσο κυρώσεις προς την Τουρκία θα είναι αποτελεσματικές. Ο ίδιος σημείωσε: “Ο σκοπός δεν είναι να αποφασίσουμε ποιες κυρώσεις θα αποφασιστούν διότι υπάρχει εργασία σε εξέλιξη”, αναφερόμενος στη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση μια το αυριανό Gymnich, o Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε: “Δεν θα σας πως τι θα παρουσιάσω στους Υπουργούς αύριο, θα σας το πω αφού τους το παρουσιάσω, αλλά θα είναι μια ευρεία παλέτα επιλογών”.

Νωρίτερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πως η συνάντηση με φυσική παρουσία βοήθησε τους Υπουργούς να εμβαθύνουν “επί των δύσκολων θεμάτων του φετινού καλοκαιριού”.

Σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ και τη συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ και τα ΗΕ, ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας, η οποία και συζητήθηκε με τους παρευρισκόμενους Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ. Στην ατζέντα βρέθηκε επιπλέον η Λιβύη και η επιχείρηση Irini, για την οποία ο κ. Μπορέλ δήλωσε ότι “έχει επιβεβαιώσει τη χρησιμότητά της” και έχει τροφοδοτήσει τη σχετική επιτροπή των ΗΕ με πληροφορίες.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη Στρατηγική Πυξίδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη επίσημη ανάλυση για τους κινδύνους και τις απειλές προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη.

Πηγή: ΚΥΠΕ