Την παραίτησή του ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, μετά τον σάλο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για τις πολιτογραφήσεις.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, χρέη Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει ο αρχαιότερος βουλευτής, που είναι ο Αδάμος Αδάμου, ενώ χρέη Προεδρεύοντα της Βουλής αναλαμβάνει ο δεύτερος αρχαιότερος βουλευτής που είναι ο Ζαχαρίας Κουλίας.

Το βουλευτικό έδρανο του Δημήτρη Συλλούρη αναλαμβάνει η Ρούλα Γεωργιάδου, που ήταν η πρώτη επιλαχούσα στην επαρχία Λευκωσίας, με το ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απουσιάζει στο εξωτερικό και ως εκ τούτου, ο Δημήτρης Συλλούρης εκτελούσε καθήκοντα Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ άρχισε ήδη η διαδικασία διαδοχής του Προέδρου της Βουλής δήλωσε ο Γ. Διευθυντής του Σώματος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι πρώτο μέλημα της Βουλής θα είναι να αποταθεί στον Έφορο Εκλογών για την αναπλήρωση των θέσεων των δύο βουλευτών που αποχώρησαν.

Ακολούθως θα συκληθεί Ολομέλεια της Βουλής για ορκομωσία των δύο νέων βουλευτών και μετά θα γίνει η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Βουλής.

Ο καθορισμός της ημερομηνίας που θα γίνει η Ολομέλεια θα γίνει μετά από συνεννόηση των αρχηγών των κομμάτων.

Μετά την παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη καθήκοντα Προέδρου της Βουλής και Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας θα εκτελεί ο λόγω και της απουσίας του κ. Αναστασιάδη στο εξωτερικό ο γηρεότερος βουλευτής που είναι ο Αδάμος Αδάμου.