Το θέμα που έχει προκύψει με το εργασιακό καθεστώς της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Δέσποινας Ρούσου εξέτασε σήμερα το πρωί η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκαν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτρόπου Διοικήσεως και αναφορικά με την παραβίαση του δικαιώματος σε εργασία και απασχόληση λόγω αναπηρίας που υπέστη η εργοδοτούμενη από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Υπενθυμίζεται η Δέσποινα Ρούσου, έχει προβλήματα υγείας, έγινε αλλαγή στα καθήκοντα της, αντέδρασαν συνάδελφοι της, πολίτες αλλά και η Ένωση Συντακτών Κύπρου και ακολούθως η διεύθυνση την επανέφερε στα καθήκοντα της.

Ο πρόεδρος του ΡΙΚ Γιώργος Κέντας, απολογήθηκε για τον χειρισμό του θέματος από το Ίδρυμα και υπέδειξε ότι ήταν ένα ατυχές γεγονός. Η Δέσποινα Ρούσου, ανέφερε, επανήλθε στα καθήκοντα της και απολογήθηκε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα και πως υπάρχει καλή θέληση να επιλυθούν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε, ότι δεν υπάρχει αλαλούμ στο ΡΙΚ και πως το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα εφαρμόζει τη νομοθεσία και είναι υποχρεωμένο να στηρίζει τα ευάλωτα άτομα.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Διευθυντής Ειδήσεων του ΡΙΚ και δημοσιογράφος Γιάννης Νικολάου, ανακοίνωσε την πρόθεση του να υποβάλει παραίτηση.

«Έχουν γραφτεί και λεχθεί ασύστολα ψεύδη και μισές αλήθειες για την συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν θα πω καμία αλήθεια απ’ όσες ξέρω, ωστόσο θέλω να καταθέσω ότι ήμουν εκ των ανθρώπων που στήριξαν την κ. Ρούσου. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για το γεγονός ότι καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε, παραδέχομαι ότι έγιναν αστοχίες και σφάλματα. Δηλώνω ότι επιστρέφοντας στο ΡΙΚ θα υποβάλω την παραίτηση μου».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ, Γιώργος Κέντας, ερωτηθείς για την παραίτηση ανέφερε ότι το θέμα αφορά τον Γενικό Διευθυντή και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο. «Σεβόμαστε κάθε απόφαση», ανέφερε. Στόχος όπως είπε, είναι η συνέχιση της λειτουργίας του ΡΙΚ και πρόσθεσε ότι το θέμα θα απασχολήσει και το Συμβούλιο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε μετά την συνεδρία ότι τα Διευθυντικά στελέχη, δεν κατάλαβαν το έγκλημα εις βάρος της αξιοπρέπειας της δημοσιογράφου.

Η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου έκανε λόγο για κουλτούρα ετσιθελισμού στο ΡΙΚ.