Πρόταση για διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στέλνει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, με το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση εισηγείται τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος με το ερώτημα εάν είναι επιθυμητή ή όχι η μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση στο σύνολό της.

Προτείνεται όπως το δημοψήφισμα γίνει την ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 30ης Μαΐου.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως ανέφερε ο Νίκος Νουρής, έκανε τη συγκεκριμένη εισήγηση στη βάση και της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι «δεν μπορούν να τίθενται ενώπιον του λαού ψηφισθέντα άρθρα των νόμων υπό την αίρεση και την κρίση ενός δημοψηφίσματος», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση της πλειοψηφίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης τροποποίησε το αρχικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα για έγκριση των συνενώσεων των νέων δήμων που θα συσταθούν, μετά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας τον Δεκέμβριο του 2023.

Η απόφαση του Υπουργικού θα σταλεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα πρέπει να την εγκρίνει. Αυτό που αναμένεται πλέον είναι οι τοποθετήσεις όλων των κομμάτων. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν ήδη ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε το ΑΚΕΛ.