Η Κυβέρνηση, δια του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, διαψεύδει το δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο συζητείται σενάριο αλλαγής όδευσης του αγωγού EastMed και παράκαμψη της κυπριακής ΑΟΖ.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το δημοσίευμα, στο οποίο αναπαράγεται και από άλλα ΜΜΕ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

«Δεν έχει αλλάξει ο προγραμματισμός ή τα σχέδια για την όδευση του EastMed», ξεκαθάρισε.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, υπενθύμισε ότι οι μελέτες έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι «οι χώρες στην περιοχή που εμπλέκονται και η Κυπριακή Δημοκρατία κάνουν όλες τις ενέργειες και καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα, οι επιλογές να υπάρχουν ενώπιον των εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο για να αποφασίσουν.

Άρα, επισήμανε, «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».

H ελληνική εφημερίδα, σε δημοσίευμά της τη Δευτέρα, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες, αναφέρθηκε σε σενάριο «αλλαγής όδευσης του πολυδιαφημισμένου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ώστε αυτός να εκκινεί μεν από το γιγαντιαίο κοίτασμα «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ και ακολούθως, αντί να πηγαίνει προς Κύπρο, να κατευθύνεται προς Αίγυπτο».

Από εκεί, προστίθεται, «ο αγωγός θα συνεχίζει στην ξηρά – και όχι πλέον υποθαλασσίως στα αβυσσαλέα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου – ως τα σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης και έπειτα να ανεβαίνει προς την Κρήτη διερχόμενος από την περιοχή της οριοθετημένης ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σενάριο αυτό πρότεινε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων χωρών.