Την άποψη ότι τα αεροδρόμια της Κύπρου θα μπορούσαν να ανοίξουν για το Ηνωμένο Βασίλειο προς το τέλος Ιουλίου εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της ομάδας επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Πέτρος Καραγιάννης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο καθηγητής, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ενταχθεί στις χώρες Κατηγορίας Β, από τις οποίες απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου, προσθέτοντας ότι προς το παρόν υπάρχει πρόβλημα στην ένταξη της χώρας λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού που παρατηρείται καθώς και των τοπικών lockdown, όπως στο Λέστερ.

Ο κ. Καραγιάννης διευκρίνισε ότι το αν θα ενταχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στις χώρες από τις οποίες θα μπορούν να έρθουν τουρίστες στην Κύπρο, κάτι που αναμένουν δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις, θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες.

Σε παρατήρηση ότι έχουμε πολλά εισαγόμενα κρούσματα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι δεν είναι ανησυχητικό δεδομένου ότι τα κρούσματα ανιχνεύονται στα αεροδρόμια. Σημείωσε ότι δεν είναι επί καθημερινής βάσεως τα κρούσματα, αλλά σχεδόν κάθε δύο ημέρες που φτάνουν στην Κύπρο. Τόνισε ότι τα πιο πολλά κρούσματα που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες ήταν από χώρες της Κατηγορίας Γ και μέσω ενδιαμέσων σταθμών.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή η ομάδα των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, θα ανηφορίσει για άλλη μια φορά τον λόφο του Προεδρικού για να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όλα τα τελευταία δεδομένα για την πανδημία στην Κύπρο, καθώς και για τις χώρες στις οποίες ενδέχεται να ανοίξει τα σύνορά της η Δημοκρατία.

Κοινός κατάλογος της ΕΕ για τρίτες χώρες

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι μελετάται σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ενδεχόμενο σύστασης ενός κοινού καταλόγου τρίτων χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ο κατάλογος θα εφαρμόζεται από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης ο κατάλογος αναμένεται ότι θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και σήμερα το απόγευμα να προκύψουν εξελίξεις.