Ουρές από αυτοκίνητα σχηματίσθηκαν σήμερα το πρωί, έξω από την οικία Επάρχου αλλά και από το στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης», όπου πολίτες περίμεναν για δυο και πλέον ώρες στα οχήματά τους, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό.

Τελικά, γύρω στις 9.30 το πρωί, ο έλεγχος σταμάτησε, αφού οι υπεύθυνοι της δειγματοληψίας ενημέρωσαν ότι είχαν τελειώσει τα αναλώσιμα για τεστ.

«Βάζουν τον κόσμο εκατό άτομα ουρά και έχουν μόνο μια νοσοκόμα», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους o δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος μετέβη επιτόπου. Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το φαινόμενο και άσκησε κριτική εναντίον ιδιωτικών εργαστηρίων που διενεργούν τα τεστ, σημειώνοντας πως η απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν 20.000 δειγματοληψίες «τυγχάνει πρωτοφανούς εκμετάλλευσης από τους ιδιώτες».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φαίδωνος, «παίρνουν δείγμα από μεμονωμένους πολίτες και τους χρεώνουν 150 ευρώ την εξέταση». Υποστήριξε περαιτέρω ότι το πρόβλημα με τις ουρές οχημάτων δημιουργήθηκε γιατί εργοδοτήθηκε μόνο μια νοσηλεύτρια για τη δειγματοληψία.

Ο κ. Φαίδωνος ζήτησε από τα ιδιωτικά εργαστήρια να δώσουν δημόσια την κοστολόγηση που κάνουν για αναλώσιμα, εργαστηριακή διαδικασία και δειγματοληψία και κάλεσε το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής να παρουσιάσει τα τιμολόγια της εξέτασης, αλλά και τον υπουργό Υγείας να επέμβει άμεσα και να βάλει πλαφόν στις χρεώσεις. «Θα πρέπει να επέμβει το κράτος να βάλει πλαφόν και να επιστραφούν τα χρήματα», δήλωσε σχετικά ο Φαίδωνας Φαίδωνος.

Ο δήμαρχος Πάφου ζήτησε επίσης τη διενέργεια έρευνας για να διαφανεί το πραγματικό κόστος των τεστ και προειδοποίησε ότι ο Δήμος δεν θα παραχωρεί πλέον δωρεάν τις υποδομές του.

Στην Πάφο λειτουργούν δυο σημεία δειγματοληψιών, ένα στην πρώην οικία Επάρχου και ένα στο στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης». Θα διενεργηθούν συνολικά δυο χιλιάδες έλεγχοι μέχρι τις 30 Απριλίου.

Με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ