Αβάσιμες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται από μερίδα πολιτών, ότι σε περιοχές της Κύπρου διεξάγονται δήθεν εργασίες εγκατάστασης κεραιών ασύρματων δικτύων 5G.

Αυτό επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρει ότι αποκορύφωμα αυτών των ανησυχιών ήταν η εγκληματική ενέργεια εις βάρος κεραιών της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, που είχε ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία ευπαθών ομάδων, αλλά και γενικότερα η ομαλή ζωή των πολιτών.

Για να σταματήσουν αυτές οι ψευδείς ειδήσεις, που δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι καλλιεργούν, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, διευκρινίζει ότι ουδεμία άδεια έχει παραχωρηθεί προς οποιαδήποτε εταιρεία για εγκατάσταση ή χρήση κεραιών ασύρματων δικτύων 5G.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι μόνες εργασίες που λαμβάνουν χώρα είναι η συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων για αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών, λόγων των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Τέλος, στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος τονίζει ότι η απόφαση για εγκατάσταση του δικτύου 5G θα ληφθεί με βάση τις επιστημονικές και μόνον απόψεις, τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.