Για «εξαιρετικές, έντονες και δύσκολες καταστάσεις» έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιγράφοντας τα όσα είδε κατά τη σημερινή επίσκεψή της με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, η επικεφαλής της Κομισιόν ανήγγειλε τη χορήγηση 700 εκατ. ευρώ -350 εκατ. που είναι διαθέσιμα άμεσα και επιπλέον 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού- για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης που μαίνεται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. 

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε δε ότι «η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα». Ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα είναι να τηρηθεί η τάξη στα ελληνικά σύνορα και προανήγγειλε ότι η Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) «θα αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ-Μαρία Σασόλι, επεσήμανε ότι η Ευρώπη οφείλει «να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική. Να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα με τρόπο που οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων θα είναι εγγυημένα».

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Σασόλι στα ασυνόδευτα ανήλικα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση, από κοινού με τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, χάραξης μίας ενιαίας στρατηγικής. «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε το μέλλον τους», τόνισε.   

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά: Πρόσφυγες στον Έβρο: Η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία