Την προειδοποίηση ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία «καταστροφή» αν δεν αντιδράσει στις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και δεν προστατεύσει τη συμφωνία του 2016 για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με δηλώσεις του που μεταφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα της απουσίας της από τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή και κάλεσε την ΕΕ να αντισταθεί στον «εκβιασμό» του Τούρκου προέδρου με την απειλή «να ανοίξει τις πύλες» προς την Ευρώπη.

«Από τη μία πλευρά υπάρχει η ανθρωπιστική πτυχή: Θα πρέπει να φροντίσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά το ποιος δημιουργεί το πρόβλημα είναι το ζητούμενο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο πως επιχειρεί «να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να συγκεντρώσει χρήματα» από την ΕΕ και ότι «αξιοποιεί το πλεονέκτημα για να εκβιάζει κάθε φορά».

Συνέχισε ο Νίκος Αναστασιάδης: «Θα συνεχίσει ο Ερντογάν να παίζει τον ρόλο που παίζει, εννοώ ως κυρίαρχος της περιοχής και καταστροφέας της ειρήνης, χωρίς αντίδραση; Είμαστε απόντες από τις σκηνές όπου εκτυλίσσονται τα γεγονότα. Γιατί δεν παίζουμε έναν ρόλο στη Συρία, γιατί δεν παίζουμε έναν ρόλο στη Λιβύη; Γιατί αποδεχόμαστε όλα όσα βλέπουμε όσον αφορά την πολιτική του Ερντογάν;»

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη 100 υπήκοοι αφρικανικών χωρών προστέθηκαν την Τρίτη στη λίστα εκείνων που ζητούν άσυλο στην Κύπρο, έχοντας φτάσει στο νησί στα κατεχόμενα.

Το δημοσίευμα των FT επισημαίνει ότι με 15.000 καταγεγραμμένους αιτούντες άσυλο επί συνόλου πληθυσμού 850.000 κατοίκων, η Κύπρος έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό προσφύγων. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι κατέφθασαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία, πριν περάσουν στις ελεύθερες περιοχές.

Αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος είναι ο πιο «εύκολος» προορισμός για Σύρους πρόσφυγες που αναζητούν ένα μέλλον στην ΕΕ, αλλά η πιο «δύσκολη» χώρα αν θέλουν να προωθηθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Πηγή: ΚΥΠΕ