Η ΚΟΠ δημοσίευσε το πέμπτο μέρος των απαντήσεων του Προέδρου της, Γιώργου Κούμα, ο οποίος απαντάει στις ερωτησεις που του υποβλήθηκαν από τα ΜΜΕ. Το έκτο και τελευταίο μέρος των απαντήσεων, θα δημοσιευτεί στις 15:00 σήμερα το απόγευμα.

Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου

Ερώτηση 1: Γιατί δεν αξιοποιήθηκε η προθεσμία τις ΟΥΕΦΑ μέχρι τις 25/5 την στιγμή που η εικόνα στην χώρα μας είναι ενθαρρυντική; Πώς είναι δυνατόν χώρες με σοβαρότερα προβλήματα κορωνοϊού να έχουν βρει τρόπους να προστατευτούν και να παίξουν ποδόσφαιρο και ποιες ενέργειες θα γίνουν από πλευράς ΚΟΠ (σε όλα τα επίπεδα) για να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα το Πρωτάθλημα της νέας χρονιάς; Σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα σε μεταγενέστερο στάδιο και κατά την διάρκεια του νέου πρωταθλήματος ( οι επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι θα συμβεί) θα έχουμε εκ νέου διακοπή;

«Δεν υπήρχε λόγος να περιμένουμε μέχρι τις 25 του Μάη, κρατώντας για ακόμη δέκα περίπου μέρες σε αβεβαιότητα τις ομάδες, τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους, από την στιγμή που η θέση των επιδημιολόγων ήταν ξεκάθαρη και μη διαπραγματεύσιμη όσον αφορά την εφαρμογή βασικών προνοιών του πρωτοκόλλου που ετοίμασε η ΚΟΠ και κυρίως, όσον αφορά την καραντίνα των δεκατεσσάρων ημερών. Μας αναφέρθηκε ξεκάθαρα πως δεν υπήρχε περίπτωση να διαφοροποιηθούν τα Διατάγματα.

Η βασική διαφορά με άλλες χώρες που έχουν επαναρχίσει τα πρωταθλήματα τους ή θα τα επαναρχίσουν, είναι η υιοθέτηση του ποδοσφαιρικού πρωτοκόλλου που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες από τις τοπικές αρχές. Στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ουγγαρία για παράδειγμα, σε περίπτωση κρούσματος σε ομάδα, απομονώνεται μόνο το κρούσμα ενώ στην Ελλάδα, η καραντίνα είναι μόλις πέντε ημέρες και όχι δεκατέσσερις. Χθες είδαμε το παράδειγμα της Αγγλίας με έξι κρούσματα σε ομάδες της Premier League, τα οποία, θα μπουν σε αυτό – απομόνωση μόνο για μια εβδομάδα. Ένα μόνο κρούσμα να είχαμε σε ομάδα στην Κύπρο, αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν;

Όσον αφορά το νέο Πρωτάθλημα, τα δεδομένα με την πανδημία διαφοροποιούνται συνεχώς. Δεν εξαρτώνται όλα αποκλειστικά από εμάς αλλά από την πορεία της πανδημίας. Ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε, τα διατάγματα που θα είναι σε ισχύ από την Κυβέρνηση θα είναι τέτοια που θα μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε το νέο Πρωτάθλημα.

Ζούμε όλοι σε πρωτόγνωρες καταστάσεις που είναι δύσκολο για τον οποιοδήποτε να προβλέψει με ευκολία την επόμενη ημέρα. Όμως, ως Ομοσπονδία, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή του επόμενου Πρωταθλήματος και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Ερώτηση 2: Οι ομάδες που εξασφάλισαν ευρωπαϊκά εισιτήρια, τα εξασφάλισαν με βάση τη βαθμολογία της διακοπής. Κάτι που χαρακτηρίζεται δίκαιο από την στιγμή που είχαμε οριστική διακοπή. Όσον αφορά την διαβάθμιση και την άνοδο, η Δόξα ήταν στο μείον εννέα από την παραμονή και ο Άρης στο μείον δύο από την άνοδο. Θεωρείται δίκαιο να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία η Δόξα και ο Άρης στην δεύτερη;

Αυτό είναι και ένα σημείο που επικαλούνται κάποιοι για να σας καταλογίσουν σε προσωπικό επίπεδο σωρεία κατηγοριών για συναλλαγές, προαποφασισμένες αποφάσεις κλπ. Πως απαντάτε και αν θεωρείτε ότι κάποιοι σας έχουν στοχοποιήσει για συγκεκριμένο λόγο επιδιώκοντας την απαξίωση σας στην κοινή γνώμη.

«Το έχω πει αρκετές φορές και το επαναλαμβάνω: Δεν υπήρχε απόφαση με την οποία να μην υπήρχε έστω μια ομάδα που να μην νιώθει αδικημένη. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, μέσα από τις οποίες ήταν αδύνατο να μην υπάρχουν ομάδες που να νιώθουν το αίσθημα της αδικίας. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη βαθμολογία της Α’ Κατηγορίας με τη βαθμολογία της Β’ Κατηγορίας. Θα ήταν σωστό κατά την άποψη σας να εφαρμόσουμε τον υποβιβασμό από την Α’ Κατηγορία κατά το ήμισυ; Δεν συμφωνώ με αυτή την άποψη. Είχε και η Δόξα τις πιθανότητες της να παραμείνει στην Α΄ Κατηγορία όπως και ο Άρης να ανέβει στην Α΄ Κατηγορία.

Τίποτα προαποφασισμένο δεν υπήρξε. Όλα προέκυψαν από την απρόσμενη λαίλαπα της πανδημίας που επηρέασε τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα. Πήραμε συλλογικές αποφάσεις, σχεδόν με συντριπτική πλειοψηφία και οφείλουμε όλοι, ακόμη και αυτοί που διαφωνούν, να τις σεβαστούμε.

Όσον αφορά τις κατηγορίες σε προσωπικό επίπεδο και την στοχοποίηση μου από κάποιους όπως λέτε, αυτό είναι κάτι που δεν με ξαφνιάζει. Όποιος βρίσκεται σε σημαντικές θέσεις και ηγείται σημαντικών κέντρων λήψης αποφάσεων, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τέτοιες συμπεριφορές. Αν κάποιες κρύβουν σκοπιμότητές, ενδεχομένως ναι.

Όμως, δεν πρόκειται να με επηρεάσουν στο να επιτελέσω το έργο το οποίο τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ χωρίς αρνητική ψήφο, με έχουν επιλέξει να επιτελέσω. Έχουμε δημοκρατία, ο καθένας δικαιούται να εκφράζει τις απόψεις του, μέχρις όμως του σημείου που αυτές οι απόψεις δεν ξεπερνούν τα όρια της προσβολής και της προσωπικής εμπάθειας».

Φιλελεύθερος, www.goal.com.cy

Ερώτηση 1: Η «οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων» προβλήθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τον άμεσο τερματισμό των εγχώριων διοργανώσεων. Τα πλείστα σωματεία σε δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων τους, καθώς επίσης και η ανακοίνωση της ΚΟΠ της 15ης Μαΐου 2020, τόνιζαν ότι λόγω κορωνοϊού «ο παράγοντας που επιτείνει την ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική συγκυρία για τα σωματεία είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι». Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον («δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και αβεβαιότητας για το μέλλον») πως σχολιάζετε το γεγονός ότι, ούτε ένα σωματείο δεν έθεσε θέμα δραματικής μείωσης του αριθμού των ξένων παικτών και των ξένων στον κατάλογο Β που θα μείωνε δραματικά τον προϋπολογισμό τους; Απόφαση που ταυτόχρονα θα βοηθούσε τα μέγιστα τους Κύπριους ποδοσφαιριστές και κατ’ επέκταση την Εθνική μας ομάδα να βελτιωθεί και να έχει μεγαλύτερη προοπτική;

Πάντα σε σχέση με το οικονομικό, πως τεκμηριώνεται η οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας του COVID-19 σε συλλόγους με μικρό όγκο οπαδών; Σε πραγματικούς αριθμούς πόση είναι ζημιά για αυτές τις ομάδες που στους πλείστους αγώνες τους δεν έχουν έσοδα;

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊου έχει προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα Σωματεία και οι συνέπειες θα είναι εμφανείς και στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Αποτελεί επίσης γεγονός ότι δεν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα μείωσης των ξένων ποδοσφαιριστών, όμως, έχω την άποψη πως δεν χρειάζεται αναπροσαρμογή στους κανονισμούς για να εμπιστευτούν οι ομάδες τους Κύπριους ποδοσφαιριστές. Θεωρώ ότι είναι κάτι που θα έρθει από μόνο του. Οι ομάδες θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους στην επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αυτό, από τη μια θα συνεπάγεται μικρότερα συμβόλαια και από την άλλη, θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε Κύπριους ποδοσφαιριστές, κάτι που όπως σωστά έχετε αναφέρει, θα βοηθήσει και την Εθνική μας ομάδα.

Με την ευκαιρία που μου δίνεται, να προσθέσω και το εξής: Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί και να κερδίζουν θέση στην ομάδα τους, όχι λόγω εθνικότητας αλλά λόγω ικανότητας. Ήδη, από φέτος με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε ομάδες, ακόμα και πρωταγωνίστριες, να δίνουν περισσότερες ευκαιρίες σε νεαρούς Κύπριους ποδοσφαιριστές και σίγουρα, δεν έχουν μετανιώσει για την επιλογή τους.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας και την οικονομική ζημιά των ομάδων με μικρό όγκο φιλάθλων, ασφαλώς, τα έσοδα τους δεν είναι από τα εισιτήρια, τουλάχιστον στη Β’ φάση του Πρωταθλήματος όπου δεν αγωνίζονται με τις ομάδες που έχουν πολλούς φιλάθλους. Τα Σωματεία αυτά, όπως και όλα τα υπόλοιπα, έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εσόδων από την στάση πληρωμών από τις τηλεοπτικές πλατφόρμες, από την στάση πληρωμών από χορηγούς, διαφημίσεις στο γήπεδο καθώς και άλλες εισφορές που λάμβαναν από εταιρείες ή πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας που προκύπτουν από τη συνεχή επικοινωνία με τα Σωματεία μας, η συνολική ζημιά των Σωματείων Α’ Κατηγορίας για την ποδοσφαιρική περίοδο 2019-2020, θα προσεγγίσει τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Η τεράστια ζημιά όμως, είναι αυτή που έρχεται για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και η οποία σίγουρα, δεν θα είναι κάτω από δέκα εκατομμύρια ευρώ , αν δεν επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Αν επιτραπεί η μερική παρουσία φιλάθλων, είτε από ξεκίνημα της σεζόν, είτε μετά την έναρξη, ενδεχομένως η ζημιά να περιοριστεί στα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικά για τη νέα χρονιά, να αναφέρω τις απώλειες από τα εισιτήρια διαρκείας, πέραν από τις μειώσεις σε χορηγούς και διαφημίσεις.

Αφού μιλάμε για κόστος και ζημιές λόγω του κορωνοϊου, θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές στο γηπέδων και στα προπονητικά κέντρα των ομάδων που έχουν να κάνουν με την υγιεινή.

Επίσης για να αντιληφθείτε ένα μέρος του επιπρόσθετου κόστους που θα είχαν τα Σωματεία αν συνεχιζόταν το Πρωτάθλημα, το κόστος για τα τεστ κορωνοιου που θα υποβάλλονταν οι ομάδες, θα ανέρχονταν συνολικά στις 215.000 ευρώ. Αν την νέα χρονιά, δεν βρεθεί εμβόλιο, αυτό το κόστος θα διπλασιαστεί ή ακόμα θα τριπλασιαστεί.

Ως Ομοσπονδία επεξεργαζόμαστε διάφορα μέτρα και σενάρια στήριξης των Σωματείων μας γιατί διαβλέπουμε τον κίνδυνο που υπάρχει και παραμένουμε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το αρμόδιο υπουργείο, στο οποίο πρόσφατα κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις».

Ερώτηση 2: Η απόφαση για αύξηση των ομάδων σε 14 πώς δικαιολογείται με την πανδημία του κορωνοϊού και την απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος και πώς διασφαλίζει η ΚΟΠ την έναρξη του νέου πρωταθλήματος τον Αύγουστο νοουμένου ότι ορισμένα σημεία του πρωτοκόλλου όπως «το τι θα ισχύει στο ενδεχόμενο θετικού κρούσματος» είναι αντίθετα με τα διατάγματα της Κυβέρνησης. Τίθεται σε κίνδυνο η έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος;

«Έχω κληθεί από αρκετούς συναδέλφους σας να τοποθετηθώ στο ερώτημα για την αύξηση των ομάδων και αντιλαμβάνομαι πλήρως τους λόγους, αφού είναι κάτι που συζητά έντονα ο φίλαθλος κόσμος. Στις αποφάσεις που λήφθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, λαμβάνονται υπόψη πολλές παράμετροι που ο κόσμος σίγουρα δεν γνωρίζει.

Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση δεν πάρθηκε με σκοπιμότητες αλλά εξ ανάγκης. Από την στιγμή που διακόπηκε το Πρωτάθλημα έπρεπε να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις και η αύξηση των ομάδων ήταν μια εξ αυτών. Θυμίζω ότι δεν θα ισχύσει η διαβάθμιση σε όλες τις Κατηγορίες της ΚΟΠ, όχι μόνο στην πρώτη, προσπαθώντας να μειώσουμε με τον τρόπο αυτό τις όποιες αδικίες προκαλεί η διακοπή των Πρωταθλημάτων.

Για το νέο Πρωτάθλημα, όλα εξαρτώνται από την πορεία της Πανδημίας. Ευελπιστούμε πως οι επιδημιολογικές συνθήκες θα είναι τέτοιες, που θα επιτρέψουν διαφοροποίηση των διαταγμάτων και υιοθέτηση των απόψεων μας για τη διαχείριση θετικού κρούσματος. Με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας και τις αισιόδοξες προβλέψεις που γίνονται για την πορεία της πανδημίας, θέλω να πιστεύω πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η κανονική έναρξη των διοργανώσεων μας της επόμενης αγωνιστικής περιόδου».