Από αύριο ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την επιβολή των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.

Καταργούνται τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 10 το βράδυ και 6 το πρωί, ενώ επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι και 10 άτομα. Μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 6 ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Λοΐζος Μιχαήλ, ανέφερε ότι στα 10 άτομα συμπεριλαμβάνονται και τα ανήλικα.

Από αύριο θα υπάρχει ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα, πλατείες, μαρίνες κλπ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα, εξαιρουμένων των παιδότοπων.

Από αύριο επαναλειτουργούν Δημοτικά και Γυμνάσια ενώ, ως γνωστόν, παραμένουν κλειστές στο λύκειο η πρώτη και δεθτέρα τάξη, καθώς επίσης και οι βρεφοκομικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία.

Ήδη οι διευθύνσεις των σχολείων ετοίμασαν τα σχολικά κτήρια για να υποδεχθούν όλους τους μαθητές με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ δόθηκαν και στους γονείς σχετικές οδηγίες.

Επαναλειτουργούν από αύριο κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μασάζ και δερματοστιξίας.

Έχουν δοθεί οδηγίες και για αυτούς τους κλάδους, έτσι ώστε να τηρηθούν όλοι οι κανόνες για την ασφάλεια των πελατών και εργαζομένων.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι θα πρέπει να διεξάγονται οι εργασίες των εν λόγω ινστιτούτων μόνο με προγραμματισμένα ραντεβού.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν, κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται σε τυχόν έλεγχο που δύναται να διενεργηθεί και θα πρέπει να διατηρείται για περίοδο τουλάχιστον 20 ημερών.

Από αύριο επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και τα άτομα που θα τους επισκέπτονται δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού ξεκαθάρισε και το ζήτημα που είχε προκύψει με τους χώρους εστίασης οι οποίοι δεν προσφέρουν φαγητό, αλλά κατατάσσονται στην κατηγορία των «μπαρ».

Συγκεκριμένα, από αύριο θα επαναλειτουργήσουν όλοι οι χώροι εστίασης (μεταξύ αυτών και τα μπαράκια για τα οποία είχε προκύψει το μπέρδεμα), οι οποίοι διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως του αν προσφέρουν φαγητό, σνακ ή μόνο ποτό.

Κλειστά παραμένουν κλαμπ και «ορθάδικα» όπου, λόγω έλλειψης τραπεζοκαθισμάτων, δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν με ασφάλεια οι αποστάσεις.

Όσον αφορά τώρα στις παραλίες, ανοίγουν για το κοινό από το ερχόμενο Σάββατο 23 Μαΐου, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εκδοθούν, πιθανόν σήμερα ή αύριο.

Από το Σάββατο επιτρέπεται ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές λατρείας, νοουμένου ότι θα τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα.

Το πρωτόκολλο για την προσέλευση πιστών σε ιερούς ναούς, εκκλησίες και μοναστήρια, αποκάλυψε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Όπως είπε, το πρωτόκολλο έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Οι πιστοί θα πρέπει να τηρούν απόσταση τουλάχιστον δύο στασιδιών, ενώ για κάθε τρεις σειρές στασιδιών, θα απαγορεύεται η χρήση της ενδιάμεσης σειράς.

Στους εξωτερικούς χώρους θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να τοποθετηθούν καθίσματα εκεί και όπου υπάρχει η δυνατότητα σκιάς, σε απόσταση δύο μέτρων.

Για τη Θεία Κοινωνία αποφασίστηκε η τακτική απολύμανση του μανδηλίου με το οποίο σκουπίζεται ο πιστός μετά την μετάληψη.

Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν για κηδείες, γάμους και βαπτίσεις, με τήρηση αποστάσεων και περιορισμένη προσέλευση πιστών.

Από το Σάββατο επαναλειτουργούν τα πρακτορεία στοιχημάτων με βάση πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα, είναι υποχρεωτική η χρήση από όλους ανεξαιρέτως, αλκοολούχου διαλύματος για την υγιεινή των χεριών κατά την είσοδο και έξοδο από το πρακτορείο, ενώ θα πρέπει να ορίζεται ένα άτομο που θα είναι υπεύθυνο, ώστε να ελέγχει πόσα άτομα εισέρχονται εντός του πρακτορείου, ότι κρατούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών και ότι αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Η κατάθεση ή/και επικύρωση των δελτίων θα γίνεται μόνο με τη διαδικασία «take away», ενώ οι υπάλληλοι που θα εξυπηρετούν το κοινό θα φορούν μάσκα και θα βρίσκονται πίσω από προστατευτικό plexiglass τζάμι, που θα καθαρίζεται καθημερινά και συχνά.

Από την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν βιβλιοθήκες, μουσεία αρχαιολογικοί χώροι και λιμάνια, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.

Νίτσα Παύλου