Δεν επηρεάζουν την εφαρμογή της συμφωνία της κυβέρνησης της Δημοκρατίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μη στρατιωτική ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους των Βρετανικών Βάσεων, οι αντιδράσεις από τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς, όπως ανέφερε στο Κανάλι 6 η εκπρόσωπος τύπου στις Βρετανικές Βάσεις, Κορίνα Ορφανίδου. 

Αυτό γιατί αφενός οι περιουσίες Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουν να προστατεύονται όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, ενώ αφετέρου όποιος Τουρκοκύπριος έχει περιουσία στις επηρεαζόμενες περιοχές, μπορεί να την αναπτύξει εφόσον απευθυνθεί στο διοικητήριο των βάσεων και ακολουθήσει τη σχετική διαδικασία. Τουρκοκυπριακές περιουσίες εντός των βάσεων υπάρχουν στην περιοχή Περγάμους καθώς και στο Ακρωτήρι στην επαρχία Λεμεσού.

Στο μεταξύ, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Βρετανία ότι με την εφαρμογή της συμφωνίας για τις βρετανικές βάσεις που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία αγνοεί τους Τ/Κ και πλήττει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι είναι απαράδεχτο να μην έχει προηγηθεί διαβούλευση με την Τουρκία και τους Τ/Κ για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι στην περιοχή των βάσεων έχουν και οι Τ/Κ περιουσίες, αναφαίρετα δικαιώματα και συμφέροντα”.

Τη συμφωνία για την αναπροσαρμογή του καθεστώτος εδαφών στις Βάσεις συζήτησε χθες το απόγευμα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, Στίβεν Λίλλι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε στον κ. Λίλλι ότι η τ/κ πλευρά «έχει επιφυλάξεις» για τη συμφωνία, που είχε υπογραφεί το 2014.

Χάρης Παναγιώτου