Σε αύξηση και κατηγοριοποίηση των ποινών για ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα έκτακτα διατάγματα που εκδόθηκαν ελέω κορωνοϊού, κατέληξε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, σε συζήτηση που έγινε σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη.

Η κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που διαμορφώθηκε από πρόταση της κυβέρνησης μετά από εισηγήσεις των κομμάτων, έγινε αναλόγως της έκτασης της επιχείρησης σε τετραγωνικά μέτρα.

Στόχος ήταν να μην επιβάλλονται οι ίδιες ποινές σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που δέχονται περιορισμένο αριθμό ατόμων, με επιχειρήσεις που μπορούν να δεχθούν εκατοντάδες άτομα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Από 1 μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα η τιμή διαμορφώνεται σε 750 ευρώ κατά την πρώτη καταγγελία, 1500 στην δεύτερη κα 3 χιλιάδες στην τρίτη.
  • Από 51 μέχρι 100 τετραγωνικά μέτρα η ποινή στην πρώτη καταγγελία είναι 1500 ευρώ, 3 χιλιάδες στην δεύτερη και 6 χιλιάδες στην τρίτη καταγγελία.
  • Από 101 μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα έκταση επιχείρησης, οι ποινές αρχίζουν από 2 χιλιάδες ευρώ στην πρώτη καταγγελία, 4 χιλιάδες στην δεύτερη και 8 χιλιάδες στην τρίτη καταγγελία.
  • Για επιχειρήσεις που διαθέτουν χώρους άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων η ποινή στην πρώτη καταγγελία είναι 4 χιλιάδες ευρώ, στην δεύτερη 8 χιλιάδες και στην τρίτη 16 χιλιάδες ευρώ.

Με βάση την εισήγηση της κυβέρνησης οι διωκτικές αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν επί τόπου μέτρα αναστολής της λειτουργίας μίας επιχείρησης, μέχρι τη συμμόρφωση της.

Στον νόμο θα προβλέπεται και ποινή φυλάκισης μετά από απόφαση δικαστηρίου που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες.

Δημήτρης Στρατής