Στην κορυφή του παγόβουνου φαίνεται πως βρίσκονται οι αποκαλύψεις γύρω από το εκκλησιαστικό σκάνδαλο της Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Από το πρωί κάνει τον γύρο του διαδικτύου βίντεο που δημοσίευσε η εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα. Στο βίντεο καταγράφεται λογομαχία μοναχών με μία γυναίκα σε εξωτερικό χώρο της Μονής. Ένας από τους μοναχούς σε κατάσταση υστερίας φωνάζει στη γυναίκα να βγει έξω από τη Μονή, επειδή η ώρα είναι προχωρημένη. Ο ίδιος μοναχός διακρίνεται να σπρώχνει την γυναίκα η οποία πέφτει στο έδαφος και στην συνέχεια σηκώνεται. Ακολούθως, λίγο πριν αποχωρήσει, ο έξαλλος μοναχός χτυπά τη γυναίκα με ζωνάρι στην πλάτη.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στα εκκλησιαστικά δρώμενα, αναφέρουν ότι όσο οι μέρες περνούν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δούμε και άλλα βίντεο να δημοσιεύονται.

Μετά την δημοσίευση του συγκεκριμένου βίντεο η Αστυνομία Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει διεξάγοντας αυτεπάγγελτη έρευνα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Χρίστος Ανδρέου δήλωσε ότι η έρευνα αρχίζει για προφανή αδικήματα τα οποία φαίνεται να διαπράττονται. Πάντως σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς για απόκτηση εκ μέρους κάποιων μοναχών περιουσίας επ’ ονόματί τους είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα ή κατά πόσον διατηρούν καταθέσεις, σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο” ανακριτές της Αστυνομίας αναμένεται να ζητήσουν από το Δικαστήριο την έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών.

 

Στην δημοσιότητα διάλογοι 

Την ίδια η ιστοσελίδα Reporter δίνει από χθες στην δημοσιότητα τους διαλόγους μεταξύ δύο μοναχών και άγνωστης γυναίκας για το πως θα κρύψουν μεγάλο χρηματικό ποσό. Στους διαλόγους καταγράφεται μια αγωνιώδης προσπάθεια των μοναχών να εντοπίσουν, χώρο εντός της Μονής του Οσίου Αββακούμ που δεν θα κινούσε υποψία. Μέσα από τους διαλόγους φαίνεται ότι οι μοναχοί γνώριζαν ότι υπήρχε το ενδεχόμενο εφόδου από προσωπικό της Μητρόπολης Ταμασού. Οι μοναχοί, συζητούν διάφορες ιδέες όπως να κρυφτεί το χρηματοκιβώτιο στο έδαφος, και να ριχθεί από πάνω μπετόν, να θαφτεί κάτω από το πλυντήριο. Ακούγεται και εισήγηση για μπει κάτω από τους παπαγάλους της Μονής.

Οι δικηγόροι σε ανακοίνωση τους υποστηρίζουν το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας ζητούσε χρήματα από τον ηγούμενο Νεκτάριο αποδεικνύεται από έγγραφες καταθέσεις και μαρτυρίες Μοναχών της Μονής, αλλά και από το περιεχόμενο μηνυμάτων SMS που έστελνε ο Μητροπολίτης στον Ηγούμενο.
Προσθέτουν ότι υπάρχουν και καταθετήρια στον τραπεζικό λογαριασμό της Μητροπολης για ορισμένες από τις συναλλαγές αυτές.

Σε ό,τι αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης εντός της εκκλησίας το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο αποδίδει βαρύνουσα σημασία στο να είναι ολοκληρωμένες και αδιάβλητες οι διαδικασίες και να υπάρχει αξιόπιστο πόρισμα. Κάτι που σημαίνει ότι η έκδοση απόφασης μετά και από τις ανακρίσεις που θα γίνουν και από την Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου μετά το Πάσχα.