Η Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ οργάνωσε σήμερα διάσκεψη για το ερευνητικό έργο MedDMO, Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων, με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού.

Το MedDMO είναι μια κοινοπραξία που ανοίγει νέους δρόμους για συνεργατικό έλεγχο ειδήσεων εστιάζοντας σε αναδυόμενες εκστρατείες παραπληροφόρησης που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσογείου. Στόχος του είναι να αποτελέσει μια κρίσιμη πηγή γνώσης σε τοπικά περιβάλλοντα πληροφοριών.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δρ. Μιχάλης Σιριβιανός, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Νεόφυτος Επαμεινώνδας εκ μέρους της προέδρου Ρόνας Κασάπη,οι οποίοι τόνισαν τη σημασία του έργου για την πρόληψη της παραπληροφόρησης και τη συμβολή του στη δημιουργία ενεργών πολιτών .

Το ερευνητικό έργο MedDMO αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας μεσογειακής σύμπραξης που φέρνει μαζί την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το νεό κέντρο κατά της παραπληροφόρησης Fact-check Cyprus, και τα πρώτα αποτελέσματα του έργου όσο αφορά τον πλουραλισμό των μέσων και την παρακολούθηση του οικοσυστήματος των μέσων στις τρεις χώρες με έμφαση την Κύπρο.

Όπως λέχθηκε στην Κύπρο τα κρούσματα παραπληροφόρησή αφορούν κυρίως το μεταναστευτικό και την πανδημία.

Αναφέρθηκε ως παράδειγμα ισχυρισμός ότι οι μισοί μαθητές στα δημοτικά σχολεία της Λευκωσίας είναι αλλοδαποί.  Που ήταν επιλεκτική παράθεση δεδομένων από 1 με 2 σχολεία και για την οποία έγινε έρευνα και παρατέθηκαν τα πραγματικά στοιχεία. Λέχθηκε μάλιστα ότι ήταν πολιτικός που προέβηκε στην παραπληροφόρηση στη βουλή.

Το έργο διάρκειας δυόμισι ετών, που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2022, λαμβάνει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη (2021-2027)  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο εγκεκριμένης πρότασης για τη δημιουργία εθνικών παρατηρητηρίων ψηφιακών μέσων, με στόχο την επέκταση της εμβέλειας του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO).

Το MedDMO λειτουργεί ως κόμβος του EDMO με τη συμμετοχή τριών χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας) που, εκτός από τη γεωγραφική τους εγγύτητα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις όσον αφορά τις εκστρατείες παραπληροφόρησης που συχνά προσπαθούν να δημιουργήσουν πόλωση γύρω από τις ευρωπαϊκές δημόσιες συζητήσεις σχετικά με το μεταναστευτικό και τα ζητήματα ελέγχου συνόρων.

Το MedDMO φέρνει κοντά ερευνητικούς οργανισμούς, οργανισμούς ελέγχου ορθότητας και μέσα ενημέρωσης με διεθνώς αναγνωρισμένη δραστηριότητα στον τομέα της παραπληροφόρησης και σημαντική συμμετοχή στα ενημερωτικά οικοσυστήματα των τριών χωρών.

Το έργο θα στήσει τεχνολογική υποδομή απευθείας συνδεδεμένη με την υποδομή του EDMO και τα αποτελέσματα της ερευνητικής του δραστηριότητας θα τροφοδοτούν σε καθημερινή βάση το κεντρικό, καθώς και τους υπόλοιπους εθνικούς κόμβους.

Τα 9 μέλη της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ως Συντονιστή του Έργου, την Athens Technology Center S.A., το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τους Times of Malta, το University of Malta, τα Ellinika Hoaxes και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.