Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι θα δημοσιευθούν νέα σχέδια επιχορηγήσεων μέχρι 50% για το κόστος αγοράς μπαταριών με στόχο της αποθήκευση ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, ανακοίνωσε μιλώντας στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σημειώνοντας ότι το δίκτυο διανομής ενέργειας είναι βεβαρημένο, ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε ότι η χρήση μπαταριών με σκοπό την αξιοποίηση ενέργειας που θα αποθηκεύεται, θα είναι δυνατή τόσο για οικιακή χρήση όσο και για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στα οποία θα δοθούν κίνητρα για να τοποθετήσουν αποθηκευτικούς χώρους.

Σε ερώτηση για το κόστος επισήμανε ότι από έρευνα που έχει γίνει υπάρχουν οικιακές μπαταρίες που κοστίζουν περί τα δύο χιλιάδες ευρώ και έχουν διάρκεια ζωής κοντά στα οκτώ χρόνια.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε μέσω του Σταθμού μας ότι τέθηκε ένα χρονοδιάγραμμα δυόμισι χρόνων για τοποθέτηση μπαταριών και στο δίκτυο διανομής και μεταφοράς ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς του κράτους ο Υπουργός Ενέργειας εκτίμησε ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα μπορεί να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου Προμηθέας.

Τόνισε ότι η ΑΗΚ θα πρέπει επιταχύνει τις διαδικασίες, ενώ ανήγγελλε ότι θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της Αρχής για να επισπευσθούν τα χρονοδιαγράμματα. Η εξόρυξη και αξιοποίηση φυσικού αερίου όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας θα είναι ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.