Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής τέθηκαν σήμερα οι καταγγελίες οι οποίες φέρουν υπάλληλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, να εμπλέκονται σε αδιαφανείς διαδικασίες μέσω των οποίων μοίρασαν σε εαυτούς και συγγενείς τ/κυπριακές περιουσίες.

Μετά από ερωτήματα βουλευτών ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Γιώργος Ματθαιόπουλος απάντησε σήμερα ότι μέχρι αύριο θα σταλεί στη Βουλή κατάλογος με τους υπαλλήλους ή τα μέλη της οικογένειας τους που κατέχουν ή διαχειρίζονται Τ/κ περιουσίες.

Σημειώνεται ότι με επιστολή που απεστάλη από τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος ζητούσε εντός δεκαπέντε ημερών από τον Υπ. Εσωτερικών τον κατάλογο του προσωπικού της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ περιουσιών και κατά πόσο οποιοδήποτε μέλος αυτού του προσωπικού ή συγγενείς, σύζυγοι, παιδιά, γονείς και αδέλφια κατέχουν ή διαχειρίζονται Τ/Κ περιουσία.

Θέμα ηθικής τάξης εγείρεται μέσα από την επιστολή για τα μέλη όλων των Συμβουλευτικών Επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση Τ/Κ περιουσιών, στις οποίες συμμετέχουν διάφορα κομματικά στελέχη και μέλη αγροτικών οργανώσεων.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή η καθυστέρηση στην κατάθεση του καταλόγου οφείλεται στην άρνηση υπαλλήλων της Υπηρεσίας να καταθέσουν στοιχεία, επικαλούμενοι προσωπικά δεδομένα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι εκκρεμούν στην Νομική Υπηρεσία αναθεωρημένα κριτήρια για την παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών η οποία θα γίνεται με μοριοδότηση. Μετά την νομοτεχνική εξέταση των κριτηρίων όπως είπε, θα αποσταλούν στη Βουλή.

Παραμένουν ωστόσο σοβαρά ερωτήματα για όλους τους προηγούμενους μήνες κατά τους οποίους δεν δημοσιοποιούνταν οι μισθώσεις των Τ/κ περιουσιών, εάν ευνοήθηκαν υπάλληλοι της Υπηρεσίας ή συγγενείς τους. Και κάτω από ποιες συνθήκες φαίνονται να περιήλθαν στην κατοχή τους τεράστιες περιουσίες από τις οποίες έχουν οικονομικό όφελος, όπως φαίνεται να συνέβη για συγκεκριμένο υπάλληλο στην Πάφο σύμφωνα με πληροφορίες. Το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφέροντος από υπαλλήλους και συμβούλους για Τ/κ περιουσίες θα κληθεί να εξετάσει σε επόμενη συνεδρία και η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου ζήτησε όπως εγγραφεί ειδικό θέμα στην Επιτροπή Προσφύγων για Τ/κ τεμάχιο εντός του οποίου λειτουργεί με υπενοικίαση υπεραγορά στα Μανδριά της Πάφου.

Σημειώνεται ότι σε σημερινές του δηλώσεις για το θέμα στην εφημερίδα «Πολίτης» ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί σύντομα, αφού ενημερωθεί για την επιστολή του προέδρου της Επ. Προσφύγων. Πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί γνωμάτευση από τον γενικό εισαγγελέα για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων μισθώνουν Τ/κ περιουσίες.