Το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κύπρο και αν χρειαστεί θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ενόψει και της αλλαγής του καιρού.

Η κατάσταση είναι σταθερή τις τελευταίες εβδομάδες και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσηλευτήρια είναι μικρός.

Τα δεδομένα που καταγράφονται με τον κορωνοϊό παρακολουθούνται συνεχώς από το Υπουργείο Υγείας και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

Πάντως ο Επικεφαλής του Γραφείου Βιολογικών Απειλών Υγείας και Στρατηγικής Εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλέρι σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τόνισε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται νέο κύμα με υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ο κ. Καβαλέρι σημείωσε ότι «οι μολύνσεις και οι νοσηλείες αυξάνονται σε ανθρώπους από 65 ετών και πάνω».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και είμαστε ακόμη σε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ» καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να προχωρήσουν με τις ενισχυτικές δόσεις, ειδικά όσοι βρίσκονται σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου και μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «την περασμένη εβδομάδα μία από τις παραλλαγές της Όμικρον, που ονομάζεται ΒQ1, εντοπίστηκε σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην ΕΕ και τον ΕΟΧ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η BQ1 και η υποκατηγορία της, που ονομάζεται BQ1.1, θα γίνουν το κυρίαρχο στέλεχος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τον κύριο Καβαλέρι, «προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν η ΒQ1 θα είναι πιο μεταδοτική ή θα προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση σε σύγκριση με τις υποπαραλλαγές BA4 και ΒΑ5. Αυτό που είναι γνωστό ωστόσο είναι ότι έχει αυξημένη ικανότητα να ξεφεύγει από την ανοσία του εμβολιασμού και της φυσικής μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, και να αντιστέκεται στα διαθέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα».