Τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή ο αρχικός σχεδιασμός για την πολυσύχναστη λεωφόρο Μακαρίου στην Λευκωσία.
Με την ολοκλήρωση ανάπλασης της Μακαρίου, έκλεισε για όλα τα οχήματα και μοτοσυκλέτες.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα ο δρόμος που εκτείνεται από τα φώτα τροχαίας της Αστυνομίας Λυκαβηττού, μέχρι τα φώτα τροχαίας στην λεωφόρο Ευαγόρου, μετατράπηκε σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης. Η διακίνηση επιτρέπεται μόνο για λεωφορεία, ταξί, ποδήλατα, σκούτερ, πεζούς και εξουσιοδοτημένα οχήματα. Τα οχήματα που έχουν ειδική άδεια ανήκουν σε κατοίκους της περιοχής και καταστηματάρχες που διαθέτουν αδειοδοτημένο χώρο στάθμευσης.

Όπως δήλωσε ο Υπεύθυνος Οδικής Ασφάλειας Αρχηγείου της Αστυνομίας Γιώργος Μιλλής, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την σηματοδότηση των δρόμων, καθώς και οι τελευταίοι έλεγχοι στην ηλεκτρονική ρύθμιση των φώτων τροχαίας.
Προς πληροφόρηση του κοινού, όπως εξήγησε, αλλάζει η κυκλοφορία σε τρείς ελεγχόμενες διασταυρώσεις:

Η πρώτη είναι διασταύρωση των λεωφόρων Μακαρίου, Διγενή Ακρίτα και Σπύρου Κυπριανού δηλαδή στα φώτα της Αστυνομίας του Λυκαβηττού.

Η δεύτερη στις λεωφόρους Μακαρίου- Αναστασίου Λεβέντη και Ευαγόρου

Και η τρίτη στις λεωφόρους Αναστασίου Λεβέντη, Ομήρου και τερματικός σταθμός λεωφορείων στην πλατεία Σολωμού.

Και οι τρείς διασταυρώσεις θα ελέγχονται με φώτα τροχαίας για το ευρύ κοινό, ώστε να ακολουθεί συγκεκριμένες λωρίδες κυκλοφορίας, χωρίς να εισέρχεται στην Μακαρίου ή στην Αναστασίου Λεβέντη.

Τα λεωφορεία και τα εξουσιοδοτημένα οχήματα θα μπορούν να εισέρχονται στην πολυσύχναστη οδό με ειδικό πάσο, το οποίο θα επιδεικνύουν είτε σε μέλη της Αστυνομίας, είτε σε τροχονόμους του Δήμου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον Δήμο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κέντρο στην πρωτεύουσα φιλικό προς το περιβάλλον, με χαμηλούς ρύπους και προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Καταστηματάρχες εξέφρασαν τους τελευταίους μήνες αντιδράσεις για την μη διακίνηση οχημάτων και για το κατά πόσο υπάρχουν χώροι στάθμευσης γύρω από την Μακαρίου, με τον Δήμο Λευκωσίας να απαντά ότι την περίοδο που επιτρεπόταν πλήρως η διακίνηση οχημάτων, η πολυσύχναστη οδός είχε περιπέσει σε μαρασμό.

Όπως μας αναφέρθηκε από την πλευρά του Δήμου απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σύγχρονο εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα. Εκφράζεται παράλληλα η αισιοδοξία ότι νέες επιχειρήσεις θα επιδιώξουν την εγκατάσταση τους στο εμπορικό τρίγωνο Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου.