Η τιμή του αργού πετρελαίου ανέβηκε ξανά την Τετάρτη, ενώ οι ασιατικές μετοχές δυσκολεύονταν να βρουν βάση καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν τον αντίκτυπο της επιδείνωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της νέας απαγόρευσης των ΗΠΑ για το ρωσικό πετρέλαιο.

Η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου, που ήταν ήδη σε ανοδική πορεία τον Ιανουάριο εξαιτίας των ανησυχιών για την αλυσίδα ανεφοδιασμού και εν αναμονή της ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, έχει εκτοξευτεί από τις 24 Φεβρουαρίου, που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Η τιμή του πετρελαίου είναι τώρα σχεδόν διπλάσια από τη χαμηλότερη τιμή του τον Δεκέμβριο. Ρισκάροντας ακόμα ψηλότερες τιμές στα καύσιμα στις ΗΠΑ, που ενδέχεται να συγκρατήσουν την οικονομική ανάπτυξη, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέβαλε την Τρίτη άμεσο αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου και άλλων εισαγωγών ενέργειας, ως αντίποινα για την εισβολή, εν μέσω ισχυρής υποστήριξης από Αμερικανούς ψηφοφόρους και νομοθέτες.

Τα ανώτατα όρια απαγόρευσης σαρώνουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την έναρξη του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι το τέλος του 2022.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ανήλθε στα 130,38 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,88% σε μια μέρα, αλλά ακόμα αρκετά χαμηλότερα από το $139,13 που άγγιξε τη Δευτέρα.

Το αργό πετρέλαιο WTI των ΗΠΑ ανέβηκε κατά 1,52% σε $125,58 το βαρέλι.

Η Ρωσία προειδοποίησε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν τα $300 το βαρέλι και μπορεί να κλείσει τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, αν η Δύση μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου της.