Ότι θα πρέπει να αποφύγουμε τυχόν πισωγύρισμα σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού, τονίζει με σημερινή ανάρτηση του στο Twitter ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με αφορμή την άρση ορισμένων εκ των περιορισμών από σήμερα.

Ο Υπουργός καλεί τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, επισημαίνοντας πως η συνέχεια είναι στα χέρια όλων μας και πως η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς.

Οι χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, επισκιάστηκαν από την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην επαρχία Λεμεσού και το Υπουργείο Υγείας ευελπιστεί ότι θα την αναχαιτίσει προκειμένου να μην επανέλθουν περιοριστικά μέτρα, με μαζικά τεστ ταχείας ανίχνευσης, εμβολιασμούς και εντατικούς ελέγχους της τήρησης των μέτρων και των πρωτοκόλλων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο επισημαίνει πως σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ECDC, η Κύπρος παραμένει στην 1η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης ως προς τη διενέργεια τεστ, με 24,196 τεστ ανά 100,000 πληθυσμού.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, την εβδομάδα 22 με 28 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαn συνολικά 20,152 εμβολιασμοί ανεβάζοντας τον αριθμό των εμβολιασμών που έγιναν μέχρι στιγμής στην Κύπρο σε 78,642 (1η δόση: 55,762 και 2η δόση: 22,880).

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού συνεχίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την ηλικιακή ομάδα των 71 ετών και άνω, ενώ σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας και συγκεκριμένων ασθενών που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα OurWorldInData, η Κύπρος κατατάσσεται 3η ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη χορήγηση τουλάχιστον μιας δόσης εμβολίου, με μέσο όρο 8,7 δόσεις ανά 100 άτομα.

Με στόχο την παρακολούθηση της τήρησης των μέτρων και της συμμόρφωσης με αυτά, αλλά και για την παροχή βοήθειας για ορθότερη εφαρμογή τους, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, διενεργούν συνεχείς ελέγχους σε επιχειρήσεις.

Την περίοδο 22-26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 1,160 επιχειρήσεις και ελέγχθηκαν 4,531 εργαζόμενοι σε αυτές.

Λόγω της έξαρσης κρουσμάτων στα σχολεία, αποφασίστηκε οι μαθητές των Γυμνασίων να επιστρέψουν στα θρανία στις 16 Μαρτίου αντί στις 8, ώστε να προλάβουν να υποβληθούν σε τεστ οι χιλιάδες μαθητές, αφού αυτό κατέστη υποχρεωτικό για τη Μέση εκπαίδευση.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες, θεωρούνται πολύ σημαντικές με δεδομένο πως στις 16 Μαρτίου ανοίγουν οι χώροι εστίασης, ενώ υπάρχει πρόθεση και για επιπρόσθετες χαλαρώσεις στη διακίνηση, εφόσον βέβαια το επιστρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στο μεταξύ, o Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, θα προεδρεύσει αύριο Τρίτη, σύσκεψης με τη διευθυντική ομάδα του ΟΚΥπΥ, κατά την οποία θα αναλυθεί το πλάνο για ενδεχόμενο 3ο κύμα της πανδημίας, καθώς και το επιχειρησιακό πλάνο του Οργανισμού, ενώ θα αξιολογηθεί η πορεία υλοποίησης αναπτυξιακών του έργων.

Η σύσκεψη του αρμόδιου Υπουργού με τη διευθυντική ομάδα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 πρωί, στην αίθουσα διασκέψεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.