Ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής εξετάστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το μέτρο της ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας σε αγροτικά τεμάχια.

O Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ξεκαθάρισε ότι η απόκτηση μεμονωμένης κατοικίας σε γεωργική γη, δεν περιλαμβάνεται στα νέα σχέδια που προβλέπουν οικονομική ενίσχυση για απόκτηση κατοικίας σε ορεινές κοινότητες.

Βουλευτές ζήτησαν σε έντονο ύφος την επαναφορά του μέτρου της ανέγερσης μεμονωμένης κατοικίας στα πλαίσια της δήλωσης πολιτικής, τονίζοντας ότι η άναρχη ανάπτυξη που παρατηρήθηκε δεν οφείλεται σε μικροϊδιοκτήτες.

Ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας στα ερωτήματα βουλευτών, ανέφερε ότι, με βάση υπολογισμούς του Τμήματος Πολεοδομίας από το 1990, δόθηκαν πάνω από 10 χιλ. άδειες για μεμονωμένη κατοικία. Τόνισε ότι είναι ένα μέτρο που εφαρμόστηκε ως κοινωνική πολιτική και εξελίχθηκε σε μηχανισμό κερδοσκοπίας από μεγάλους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης με περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αποκτούσαν, όπως είπε, έναντι πινακίου φακής αγροτικά τεμάχια για να ανεγείρουν πολυτελείς επαύλεις.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα νέα στεγαστικά σχέδια της κυβέρνησης για απόκτηση κατοικίας σε κοινότητες, σημειώνοντας ότι καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον.

Ιδιαίτερα στη Λεμεσό, όπως εξήγησε, αρκετός κόσμος επιδεικνύει ενδιαφέρον να κατοικήσει σε κοινότητες που βρίσκονται κοντά στην πόλη.

Σημείωσε δε, ότι το σχέδιο θα επαναξιολογηθεί για να γίνουν διορθώσεις στο τέλος του έτους. Μπορείτε να βρείτε τα νέα στεγαστικά σχέδια εδώ