Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να ληφθεί απόφαση από το Τσιρίδειον Ίδρυμα, για την κοινότητα της επαρχίας Λεμεσού στην οποία θα αναγερθεί Μουσείο Παγκόσμιας Φυσικής Ιστορίας, προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή του Ιδρύματος, αξίας πέραν των 20 εκατομμυρίων Ευρώ.

Όπως ανέφερε στο Κανάλι 6 η βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου, αυτή την περίοδο εκπονείται από το ΤΕΠΑΚ μελέτη για να προσδιοριστεί ο καταλληλότερος χώρος για ανέγερση  του Μουσείου, μεταξύ δύο κοινοτήτων της επαρχίας Λεμεσού, που έχουν προεπιλεγεί.

Το Τσιρίδειον ίδρυμα έχει υπογράψει μνημόνιο με το ΤΕΠΑΚ και το Κέντρο Αριστείας «Ερατοσθένης», προκειμένου να προχωρήσει στη ψηφιοποίηση της συλλογής, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας θα καταλάβει χώρο 7 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, θα είναι πλήρως διαδραστικό και στόχος είναι να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο που θα προσελκύει ομάδες επισκεπτών με «ειδικά ενδιαφέροντα» από το εξωτερικό, αλλά και εκπαιδευτικό προορισμό, για όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Τη μοναδική στο είδος της συλλογή, από σκελετούς δεινοσαύρων, μετεωρίτες και πολλά άλλα απολιθώματα και ορυκτά, δημιούργησε ο επιχειρηματίας Άγγελος Τσιρίδης, με αγορές απ’ όλο τον κόσμο, που πραγματοποιεί εδώ και 50 χρόνια.

Ο συλλέκτης για πολλά χρόνια κατέβαλε προσπάθειες να προσεγγίσει την πολιτεία προκειμένου να δωρίσει τη συλλογή, που όπως λέγεται δεν έχει να ζηλέψει από το Νatural History Museum του Λονδίνου,  ζητώντας στέγαση που να αρμόζει σε αυτήν.

Πριν από 8 χρόνια ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όταν την εγκαινίασε, ζήτησε να διενεργηθεί μελέτη προκειμένου να στεγαστεί στο Τρόοδος.

Όμως οι διαδικασίες κόλλησαν στη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα ο συλλέκτης που απογοητεύθηκε, να εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένους επενδυτές.

Κάπου εκεί, όπως μας εξιστόρησε η Φωτεινή Τσιρίδου, παρενέβη και ζήτησε από τον Θείο της Άγγελο Τσιρίδη, να της δώσει την ευκαιρία να προσπαθήσει και η ίδια, για να προχωρήσουν διαδικασίες, ώστε να μπορέσει να αναγερθεί το μουσείο στην επαρχία Λεμεσού.

Η κ. Τσιρίδου εξέφρασε τη χαρά της, που η προσπάθεια να στεγαστεί στη Λεμεσό το μοναδικό αυτό μουσείο, ευοδώνεται. Υπέδειξε δε, πως συμβάλει στο καταστεί η Λεμεσός και η Κύπρο πόλος έλξης ολόκληρης της ΝΑ Μεσογείου.