Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία εισηγείται την εξέταση της λήψης άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση της αρνητικών επιπτώσεων από τα σκάγια που εντοπίζονται κατά καιρούς, στον υγρότοπο της λίμνης Παραλιμνίου απέστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Υπενθυμίζεται ότι η λίμνη Παραλιμνίου εντάσσεται στο δίκτυο Natura και έχει κηρυχθεί από το 2009 σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας αφού εντός της λίμνης διαβιούν προστατευόμενα πτηνά και άλλα σπάνια είδη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε το αρμόδιο Υπουργείο από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ο πρόσφατος θάνατος αριθμού ροζ φλαμίνγκο φαίνεται να έχει επέλθει από δηλητηρίαση που σχετίζεται με την κατάποση σκαγιών μόλυβδου. Η εκδοχή αυτή ενδυναμώνεται από την “Έκθεση αποτελεσμάτων δειγματοληψίας και ανάλυσης μόλυβδου”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου έργου LIFE IP PHYSIS.

Όπως αναφέρεται σε απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος σε κοινοβουλευτική ερώτηση του προέδρου των Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει το κράτος στην πλήρη απαγόρευση του κυνηγίου στη Λίμνη Παραλιμνίου. Ταυτόχρονα εισηγείται την έναρξη διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση σε κατάλληλο χώρο σκοπευτηρίου, που λειτουργεί πλησίον της λίμνης. Όπως αναφέραμε και σε παλαιότερο δημοσίευμα μας το σκοπευτήριο λειτουργεί με προσωρινή άδεια από το 1978.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν είναι δυνατή η ταύτιση των σκαγιών με τη δραστηριότητα του σκοπευτηρίου, δεδομένου ότι τα πτηνά μετακινούνται μεταξύ των υγροτόπων. Ωστόσο, θέση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπως αναφέρει ο κ. Καδής είναι ότι θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά η συνύπαρξη της προστατευόμενης περιοχής με το σκοπευτήριο και να εξευρεθεί, το συντομότερο δυνατό, εναλλακτικός χώρος εγκατάστασης του.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου έχουν λάβει αρκετά παράπονα από περίοικους για φυσίγγια εντός των αυλών τους και για πρόκληση γενικής οχληρίας από το κυνήγι, κάτι που εγείρει και θέμα ασφάλειας των πολιτών.