Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες ότι οι απειλές της Ρωσίας περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία εγείρουν κίνδυνο «αποκάλυψης» για τον κόσμο
«Δεν είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με την προοπτική αποκάλυψης από τις ημέρες του (Αμερικανού πρώην προέδρου Τζον) Κένεντι και την κρίση των πυραύλων στην Κούβα», το 1962, είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, στη Νέα Υόρκη. Προειδοποίησε ακόμη πως ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν, «δεν αστειεύεται» όταν διατυπώνει τέτοιες απειλές.

Προκαλεί ο Ζελένσκι, αντιδρά η Μόσχα

Την έντονη αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περί προληπτικών πληγμάτων κατά της Ρωσίας, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης ρωσικών πυρηνικών όπλων.
Ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η τοποθέτηση Ζελένσκι, αποτελεί έκκληση για παγκόσμιο πόλεμο, με απρόβλεπτες και τερατώδεις συνέπειες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας Σερχίι Νικιφόροφ έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις Ζελένσκι, παρερμηνεύτηκαν.