Στις 7 Οκτωβρίου του 1571, εκεί στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου, απέναντι από την Κεφαλονιά και κοντά στα νησάκια που ονομάζονται Εχινάδες, έγινε μία από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας. Πολύ αίμα χύθηκε, για να ανακόψει την πορεία των Οθωμανών προς τη Δύση και να σταματήσει την ανεμπόδιστη ναυτική κυριαρχία τους στη Μεσόγειο. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η Ναυμαχία του Λεπάντο όπως είναι γνωστή στους Ευρωπαίους, έμεινε στην Ιστορία γιατί συνασπίστηκε η χριστιανική Δύση έναντι των Οθωμανών και νίκησε τον στόλο τους.

Στην ιστορική Ναυμαχία της Ναυπάκτου φτάσαμε μετά την Οθωμανική εισβολή στην Κύπρο, έναν χρόνο νωρίτερα, το 1570. Όταν οι Ενετοί έχασαν και την Αμμόχωστο, τον Αύγουστο του 1571, κατάλαβαν ότι κινδύνευαν πια να χάσουν από τους Οθωμανούς όλες τις κτήσεις τους στη Μεσόγειο.

Στις 7 Οκτωβρίου του 1571, συγκρούστηκαν, εκεί στο Ιόνιο, συνολικά, 463 πλοία, 90.000 ναύτες, 60.000 στρατιώτες και 2.500 πυροβόλα όπλα. Η ήττα των Οθωμανών ήταν συντριπτική. Ωστόσο, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου δεν κατάφερε στην πράξη και πολλά. Οι Βενετοί και οι Ισπανοί αναλώθηκαν στον διαμοιρασμό των λαφύρων και την επιστροφή στις πατρίδες τους, οι Έλληνες έμειναν με την προσδοκία της απελευθέρωσης και οι Ενετοί, δύο χρόνια μετά, υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης με τους Οθωμανούς, παραδίδοντάς τους την Κύπρο για τους επόμενους τρεις αιώνες.

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ειρήνη Λαλάκη