H θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα (Caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια. Αυτό το είδος θαλάσσιας χελώνας αναπαράγεται στη Μεσόγειο, στις παραλίες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στην Κύπρο γεννά σε 12 περιοχές, μεταξύ των οποίων οι παραλίες της Λάρας/Τοξεύτρας, του Ακρωτηρίου, της Αγίας Ειρήνης και της Πόλης Χρυσοχούς/Λίμνης. H μεσογειακή καρέτα ζυγίζει περίπου 90 κιλά, ενώ μπορεί να φτάσει και τα 180 κιλά.

Το μήκος της μπορεί να φτάσει μέχρι και το ενάμιση μέτρο. Τρέφεται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα, παρουσιάζοντας ιδιαίτερη προτίμηση στις μέδουσες ή αλλιώς, όπως κοινώς αποκαλούνται, τσούχτρες. Οι θηλυκές Καρέτα Καρέτα, αφού ωριμάσουν σεξουαλικά σε ηλικία περίπου 30 ετών, επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους. Γεννάνε το καλοκαίρι και η εκκόλαψη διαρκεί δύο μήνες. Μόλις εκκολαφθούν τα μικρά χελωνάκια, που είναι περίπου 100 σε κάθε φωλιά, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς τη θάλασσα. Οι χελώνες Καρέτα- Καρέτα προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς.

Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των χελωνοφωλιών στην Κύπρο, η ύπαρξη των Καρέτα Καρέτα απειλείται από ποικίλους εχθρούς, όπως είναι η υποβάθμιση και η καταστροφή των βιοτόπων της, κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης, ο θόρυβος, τα φώτα που αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων, η ρύπανση των θαλασσών και διάφοροι θηρευτές όπως είναι οι αλεπούδες, οι κάβουρες, τα ποντίκια και τα θαλασσοπούλια. Ας τις προστατέψουμε.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού