Την κατάσταση λόγω πανδημίας στην Κύπρο αλλά και διεθνώς συζήτησαν το απόγευμα σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Πάπα Φραγκίσκο Α΄. Ο Πρόεδρος απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στον Ποντίφικα για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, αναφέρει πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη δράση και την ανιδιοτελή στήριξη της Αγίας Έδρας στις προσπάθειες απάμβλυνσης των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων διεθνώς, ειδικά αυτή την περίοδο, εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ποντίφικα για  την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεσή της, με ιδιαίτερη αναφορά στα τεκταινόμενα στον εκκλησιαστικό χώρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στον Ποντίφικα για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κύπρο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, με τον Πάπα να αναφέρει ότι είναι δική του χαρά και υποχρέωση να επισκεφθεί το ταχύτερο δυνατόν μια χώρα, όπως η Κύπρος, η οποία παρά τα όσα έχει περάσει, είναι πάντοτε φιλόξενη και γενναιόδωρη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κ. Κούσιου.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ποντίφικα για την απόφαση της κυβέρνησης να συνεισφέρει στην Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου και  την Οργάνωση Caritas, ποσό συνολικού ύψους 40.000 ευρώ, ως έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης και ως ένδειξη της βαθιάς φιλίας και των δεσμών που συνδέουν την Κύπρο με την Αγία Έδρα.

Από την πλευρά του, ο Ποντίφικας εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση και τις ευχαριστίες του προς τον κυπριακό λαό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σημείωσε με ικανοποίηση ότι η Κύπρος συνεχίζει να υποδέχεται πρόσφυγες, μάλιστα σε αριθμούς πέραν των δυνατοτήτων της.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πάπα Φραγκίσκο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: ΚΥΠΕ