Αντιδράσεις από τον δήμαρχο Στροβόλου και κοινότητες της Πάφου

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ψηφίστηκε χθες ανοίγει ένα μεγάλο και ίσως πιο σημαντικό κεφάλαιο που αφορά την πρακτική εφαρμογή όσων ψηφίστηκαν.

Σε σημερινή ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρεται ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα αποτελέσει κληροδότημα στις επόμενες γενιές καθώς ήταν μια επιβεβλημένη αναγκαιότητα για τον τόπο.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι πρόκειται για εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει εξοικονομήσεις και προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Σύμφωνα με τους νόμους που ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή, μέχρι την ημερομηνία εγκαθίδρυσης των νέων δήμων πρέπει να συσταθούν και να λειτουργήσουν Συμβούλια ∆ιαχείρισης Κοινών Υποθέσεων, στα οποία θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι ή κοινοτάρχες των δήμων ή κοινοτήτων που θα συνενωθούν.

Αυτά τα Συμβούλια είναι αρμόδια για την έγκριση του προϋπολογισμού́ του νέου δήμου, καθώς και κατάρτιση οργανογράμματος.

Παρόμοια διαδικασία θα ισχύσει για τους νεοσύστατους Επαρχιακούς Οργανισμούς με τους οποίους θεωρητικά θα επιτευχθούν δύο από τα σημαντικότερα σημεία της μεταρρύθμισης που είναι οι οικονομίες κλίμακας και η μείωση του κόστους στους πολίτες για παροχή υπηρεσιών, όπως η υδατοπρομήθεια, τα σκύβαλα και οι αδειοδοτήσεις.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε διάστημα δύομισι χρόνων και μέχρι τις εκλογές για ανάδειξη των 20 νέων δημάρχων και κοινοταρχών που θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2024.

Μετά τη ψήφιση της μεταρρύθμισης δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. Σε γραπτή δήλωση του ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους τονίζει ότι στη βάση της εικοσαετούς εμπειρίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σχηματίσει τη βεβαιότητα ότι η δημιουργία ενός μεγάλου μητροπολιτικού Δήμου στο χώρο της πρωτεύουσας ήταν απολύτως απαραίτητη για τη χώρα. Εξετάζοντας συνολικά τις αποφάσεις εξάγεται το συμπέρασμα ότι, αντί των ορθότερων λύσεων, επικράτησαν κάποιες προσωπικές σκοπιμότητες ή και κομματικά συμφέροντα, αναφέρει ο κ. Παπαχαραλάμπους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης έκανε λόγο για σφοδρές αντιδράσεις από κοινότητες του Ακάμα καθώς διαλύθηκε το σύμπλεγμα το οποίο είχε προταθεί και εν τέλει μοιράζονται μεταξύ του Δήμου δυτικής Πάφου του Δήμου της Πόλης Χρυσοχούς. Κοινοτάρχες της περιοχής εμφανίζονται έτοιμοι ακόμα και να υποβάλουν παραιτήσεις καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρξε καμιά διαβούλευση μαζί τους.