Η χθεσινή απόφαση της Βουλής για δημιουργία στη Λεμεσό 4 μεγάλων δήμων, φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία των υφιστάμενων τοπικών αρχών, ενώ αντιδρούν οι κοινότητες Επισκοπής, Αγίου Τύχωνα και Αρμενοχωρίου.

Το ΚΑΝΑΛΙ 6 επικοινώνησε με όλους τους Δημάρχους και Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων των επηρεαζόμενων τοπικών αρχών.

Δήμος Λεμεσού – Μέσα Γειτονιάς – Τσερκεζίου

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, αναφέρθηκε σε μια σημαντική απόφαση για εκσυγχρονισμό του θεσμού για να γίνουν οι Δήμοι πιο αποτελεσματικοί στην εξυπηρέτηση του δημότη.

Ο Δήμος Λεμεσού, όπως μας ανέφερε εξακολουθεί να παραμένει ως ο μεγαλύτερος δήμος της Κύπρου, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη περιοχή της μείζονος αστικής Λεμεσού.

Ο κοινοτάρχης του Τσερκεζίου, Ανδρέας Σταύρου, μας ανέφερε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την απόφαση, αφού η δική τους μικρή κοινότητα, θα ενταχθεί στον Δήμο Λεμεσού, και σίγουρα αυτό θα είναι προς όφελος του.

Με τον Δήμαρχο Μέσα Γειτονιάς δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε αφού βρίσκεται εκτός Κύπρου.

Δήμος Πολεμιδιών και Πάνω Πολεμίδια

Ο Δήμαρχος Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου σε δηλώσεις του στον σταθμό μας ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένοι από την απόφαση για συνένωση με το κοινοτικό συμβούλιο Πάνω Πολεμιδιών, αφού ήταν και κοινή τους θέση.

Ήδη, όπως, μας επεσήμανε έχουν ξεκινήσει κάποιες προεργασίες και μελέτες για το πώς θα λειτουργήσουν από κοινού.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάνω Πολεμιδιών, Κυριάκος Μαυρής, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η συνένωση με τον Δήμο Πολεμιδιών, θα είναι προς το καλύτερο για το μέλλον της κοινότητας.

Δήμος Δυτικής Λεμεσού

Περιλαμβάνει Δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασωμάτου, Επισκοπής, Ερήμης, Καντού, Κολοσσίου, Σωτήρας και Τραχωνίου

Ο Δήμαρχος του Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, μας ανέφερε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος και επεσήμανε ότι κάποιες επιφυλάξεις που υπάρχουν από τους κατοίκους θα εκλείψουν, όταν δουν στην πορεία πως θα λειτουργήσει το νέο μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κοινοτάρχης Επισκοπής Λεύκιος Προδρόμου μας ανέφερε ότι το κοινοτικό συμβούλιο είναι εναντίον σε αυτή την απόφαση από το 2017 αφού θεωρεί ότι πίσω από την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται κομματικά συμφέροντα.

Πρόσθεσε ότι δεδομένου ότι λήφθηκε απόφαση από την Βουλή το κοινοτικό συμβούλιο θα αντιδράσει με όλα τα νόμιμα μέσα.

Ο κοινοτάρχης Ακρωτηρίου, Γιώργος Στυλιανού, μας ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις στην κοινότητα από την απόφαση που λήφθηκε και μας επεσήμανε ότι κάθε αλλαγή είναι δύσκολη αλλά θα περιμένουν να δουν πως θα λειτουργήσει στην πράξη.

Η κοινοτάρχης του Ασωμάτου, Ελένη Θεμιστοκλέους, μας ανέφερε ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση να ενταχθούν στον Δήμο της Δυτικής Λεμεσού, αφού αυτή ήταν και η θέση του Κοινοτικού Συμβουλίου εξ αρχής.

Ο κοινοτάρχης Ερήμης, Ανδρέας Αρέστη, μας είπε ότι η απόφαση ήταν αναμενόμενη και είναι ικανοποιημένοι αφού όπως μας εξήγησε η κοινότητα της Ερήμης έχει μεγαλώσει και σίγουρα θα βοηθηθεί, μετά από αυτή την εξέλιξη.

Ο κοινοτάρχης του Καντού, Σοφοκλής Γεωργίου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε μας ανέφερε ότι αυτή ήταν η επιδίωξη τους τόσα χρόνια, να ενταχθούν δηλαδή σε μια μεγάλη οντότητα, και είναι απόλυτα ικανοποιημένοι.

Ο κοινοτάρχης της Σωτήρας Νίκος Νικολάου μας επεσήμανε ότι η κοινότητα του εδώ και χρόνια επιθυμούσε να ενταχθεί σε ένα μεγαλύτερο δήμο, γιατί αυτό θα αναβαθμίσει την κοινότητα και εξέφρασε την ευχή να λειτουργήσουν όλα καλά.

Ο κοινοτάρχης Τραχωνίου Κυριάκος Χριστοδούλου ανέφερε ότι η θέση της κοινότητας ήταν το Τραχώνι να παραμείνει μόνη της σαν οντότητα, ωστόσο όπως επεσήμανε από την στιγμή που λήφθηκε η απόφαση δεν έχουν παρά να συμμορφωθούν.

Ο κοινοτάρχης Κολοσσίου Λουκάς Γενεθλίου ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι οι απόψεις στο κοινοτικό συμβούλιο διίστανται για το θέμα, εντούτοις η απόφαση της Βουλής θα γίνει σεβαστή και εξέφρασε την ευχή η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φέρει και την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των κοινοτικών συμβουλίων.

Δήμος Ανατολικής Λεμεσού

Δήμος Αγίου Αθανασίου, Δήμος Γερμασόγειας, Άγιος Τύχωνας, Ακρούντα, Μαθηκολώνη, Μουταγιάκκα, Φοινικάρια και Αρμενοχώρι

Ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασιού, Μαρίνος Κυριάκου, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για την χθεσινή απόφαση της βουλής, ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να πετύχει προς όφελος των δημοτών.

Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα ιστορική αφού μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων υπήρξε κατάληξη. Όπως επεσήμανε τα δύσκολα πλέον είναι μπροστά μας και χρειάζεται δουλειά.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, Πάμπος Ιωάννου, μας είπε ότι το συμβούλιο εξακολουθεί να διαφωνεί με την απόφαση για ένταξη της κοινότητας στο Δήμο της Ανατολικής Λεμεσού και ζητά την διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα.

Πρόσθεσε ότι έχει σταλεί σχετική επιστολή στην επιτροπή εσωτερικών της βουλής και ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με το θέμα στην επόμενη του συνεδρία για να αποφασίσει τις επόμενες του κινήσεις.

Ο κοινοτάρχης Αρμενοχωρίου, Χρίστος Χάμπου, μας επεσήμανε ότι είναι κάθετα αντίθετοι από την απόφαση που λήφθηκε αφού όπως μας εξήγησε, την τελευταία στιγμή με τροπολογία ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, αποφασίστηκε να ενταχθεί η κοινότητα τους στο Δήμο της Ανατολικής Λεμεσού.
Το αίτημα της κοινότητας, ήταν να ενταχθεί σε ένα σύμπλεγμα κοινοτήτων.

Ο κοινοτάρχης Μαθηκολώνης, Χριστάκης Χριστοδούλου, μας ανέφερε ότι είναι πολύ ευχαριστημένοι από την απόφαση που λήφθηκε για ένταξη τους στον Δήμο της Ανατολικής Λεμεσού, αφού αυτή ήταν και η ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μουταγιάκκας, Βάσος Κουμπάρος, μας ανέφερε ότι είναι τα καλύτερα νέα που άκουσε τα τελευταία 30 χρόνια αφού αυτή η συνένωση θα βοηθήσει στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους.

Ο κοινοτάρχης της Ακρούντας, Ιωνάς Ιωνά, μας ανέφερε ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένοι από την απόφαση.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Φοινικαριών, Πανίκος Χαραλάμπους, μας ανέφερε ότι η απόφαση της Βουλής, τους βρήκε όλους ευχαριστημένους και μας δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα επωφεληθεί η κοινότητα.