Με ρευστά διαθέσιμα 3,84 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 20% του ΑΕΠ, ολοκλήρωσε το 2020 η κυβέρνηση, παρά την ιδιαίτερη πίεση που δέχθηκαν η οικονομία και τα δημόσια οικονομικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η στρατηγική διατήρησης υψηλών αποθεμάτων ρευστών θα τερματιστεί σταδιακά με την ομαλοποίηση της κατάστασης και την έλευση εμβολίων, οδηγώντας και στη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η τήρηση του υψηλού αποθεματικού ρευστών διαθεσίμων αποδίδεται στις συνεχείς εξόδους της κυβέρνησης στις αγορές το 2020 για δανεισμό, προκειμένου το κράτος να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της οικονομίας λόγω της πανδημίας, η οποία οδήγησε σε αρκετούς μήνες lockdown, στην υπολειτουργία πολλών τομέων της οικονομίας, την ώρα που ο τουρισμός δέχθηκε πλήγμα με μείωση στις τουριστικές αφίξεις κατά 84% για όλο το 2020.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης ήταν από την αρχή να διπλασιαστούν τα ρευστά διαθέσιμα λόγω πανδημίας, χωρίς να διακινδυνεύσει το κράτος, είτε από υποβαθμίσεις της οικονομίας είτε λόγω της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών

Η κυβέρνηση, ανέφερε, στόχευσε εξ αρχής στην αντικατάσταση ακριβότερου δανεισμού με φθηνότερο, σε συχνή παρουσία της Κύπρου στις αγορές και άντληση μικρού μέρους της κάλυψης, κάτι που όπως είπε, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα ρευστά διαθέσιμα τον Δεκέμβριο υποχώρησαν στα 3,84 δισεκατομμύρια, από σχεδόν 5 δις τον προηγούμενο μήνα, λόγω της αποπληρωμής εγχώριου ομολόγου ύψους 750 εκατομμυρίων προς την Ελληνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της συναλλαγής πώλησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Το δημοσιονομικό έλλειμα του Δεκεμβρίου ανήλθε στα 387 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με έλλειμμα 240 εκατ. τον Δεκ. του 2019.

Αν ληφθεί υπόψη η πρώτη έξοδος στις αγορές το 2021 με την άντληση €1 δισεκατομμυρίου μέσω της έκδοσης 5ετους μεσοπρόθεσμου ομολόγου, τότε τα ρευστά διαθέσιμα ανήλθαν στα €4,8 δις, χωρίς να υπολογίζονται οι δημοσιονομικές ανάγκες του Ιανουαρίου 2021.