Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 και 30 το μεσημέρι συνεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να διοριστούν ποινικοί ανακριτές για τα επεισόδια του Σαββάτου στη διαδήλωση στη Λευκωσία.

Η συνεδρία θα εξετάσει πέραν από τον διορισμό των ανακριτών και άλλα θέματα.

Όπως αναφέρει και σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, όταν ολοκληρωθεί η διεύρυνση από τους ποινικούς ανακριτές και ετοιμαστεί η προβλεπόμενη από τον Νόμο σχετική έκθεση με τις εισηγήσεις της Αρχής, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε αυτή να μελετηθεί και αποφασισθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

Τα επεισόδια του Σαββάτου απασχόλησαν, ως γνωστόν, για αρκετή ώρα τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, όπου βρέθηκαν ο Αρχηγός της Αστυνομίας και η πολιτική προϊστάμενος της δύναμης, κυρία Έμιλυ Γιολίτη.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, είχε αναφέρει πως ως Αστυνομία, είχαν συναντήσεις με τους διοργανωτές και τους προειδοποίησαν για τα μέτρα λόγω της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, στις τάξεις της Αστυνομίας επικρατεί έντονος αναβρασμός και τουλάχιστον 35 μέλη της δύναμης το βράδυ της Κυριακής άρχισαν να παραδίδουν τον αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό τους, αφού όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Κλάδου Αστυνομικών της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, Νίκος Λοϊζίδης, νιώθουν πως έχουν στοχοποιηθεί.

Σε σημερινές του δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κύριος Λοϊζίδης ανέφερε ότι δίδονται ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές από το κέντρο διαχείρισης κρίσεως κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Ανέφερε ότι και ο ίδιος είναι μέλος της αντιοχλαγωγικής ομάδας της αστυνομίας και η δράση των αστυνομικών παρακολουθείται από τον επικεφαλής στο κέντρο και δίδονται οδηγίες όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση.

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκεια των μελών του σώματος για τις δηλώσεις της υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας, προτού ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης.

Ως εκ τούτου, είπε ο κύριος Λοΐζίδης, πολλά μέλη της αντιοχλαγωγικής έχουν παραδώσει τον εξοπλισμό τους εις ένδειξη διαμαρτυρίας.