Εκστρατεία ενημέρωσης για την περιοχή Ζαπάλο και τις δραστηριότητες που απαγορεύονται σε αυτήν, άρχισε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Τμήμα Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων, με την παροχή πληροφοριών σε άτομα που επισκέπτονται την παραλία.

Σε σχετική ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων σημειώνεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο περισσότεροι από εκατό άνθρωποι επισκέφτηκαν την περιοχή, ενώ εκδόθηκαν αρκετά πρόστιμα και έγιναν προειδοποιήσεις, καθώς ορισμένοι άφηναν πίσω τους σκουπίδια ή είχαν μαζί τους σκύλους στην παραλία.

Προστίθεται ότι οι απειλές στην περιοχή Ζαπάλο και ιδιαίτερα στην παραλία σχετίζονται με την ανθρώπινη παρουσία. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η χρήση φωτισμού το βράδυ, που απειλεί τις χελώνες και τους νεοσσούς, καθώς και η χρήση drones κοντά στα βράχια που διαταράσσουν έναν από τους λίγους εναπομείναντες χώρους αναπαραγωγής για τα πιο απειλούμενα είδη πτηνών στο νησί, τον Γύπα Griffon και το γεράκι Eleonora – Μαυροπετρίτη.

Η Λειτουργός Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων, Αλεξία Περδίου, δήλωσε ότι δυστυχώς, η αυξημένη επισκεψιμότητα έχει αρχίσει να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή που είναι κηρυγμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Ειδική Ζώνη Διατήρησης με καθεστώς προστασίας, αντίστοιχο με εκείνο που διέπει τις περιοχές NATURA 2000.

«Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, πολλοί άνθρωποι έχουν επισκεφτεί την περιοχή, για να κατασκηνώσουν τη νύχτα, να φέρουν τα σκυλιά τους και να αφήσουν πίσω τους σκουπίδια. Η αυξημένη ανθρώπινη παρουσία και οι συναφείς δραστηριότητες αποτελούν άμεση απειλή τόσο για τη φωλιά των χελώνων και των νεοσσών όσο και για την αναπαραγωγή πουλιών» ανέφερε ακόμη η κ. Περδίου.

Επισήμανε παράλληλα ότι «ο απότομος χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία έχει κλείσει για οχήματα για λόγους ασφαλείας. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση του δρόμου έχει επιδεινωθεί περαιτέρω και μαζί με τις πέτρες που πέφτουν, είναι επικίνδυνο για άτομα που τον χρησιμοποιούν για να φτάσουν στην παραλία».

«Τον τελευταίο χρόνο, καταφέραμε να εκτιμήσουμε το περιβάλλον περνώντας περισσότερο χρόνο έξω. Ας συνεχίσουμε να το απολαμβάνουμε διατηρώντας το, για τις επόμενες γενιές» κατέληξε η κ. Περδίου.

Σημειώνεται τέλος ότι τυχόν παράνομες δραστηριότητες που παρατηρούνται στην περιοχή, πρέπει να αναφέρονται στην αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων στο 1443.