Μαρί – Φωτογραφικό Λεύκωμα, Ανίκητος Χατζηχαραλάμπους 

Ξημέρωσε η 11η Ιουλίου και όπως κάθε πρωινό, έτσι και εκείνη τη μέρα ενημερώθηκα για την επικαιρότητα αφού αυτό απαιτούσε η δουλειά μου ως κινηματογραφιστής ειδήσεων σε τηλεοπτικό σταθμό.

Διαβάζω για την τραγική είδηση της έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί. Ήταν τόσο ισχυρή, έγραφε η είδηση, που συνέθλιψε τα πάντα στη γύρω περιοχή, συμπαρέσυρε στο θάνατο πολλούς ανθρώπους και έγινε αισθητή σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Τις επόμενες ημέρες η ροή ειδήσεων ήταν χειμαρρώδης. Μεταξύ αυτών και η πληροφορία ότι πολίτες ετοιμάζονταν να πορευτούν από το Μαρί προς στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, διαμαρτυρόμενοι για την ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί το επικίνδυνο φορτίο που στο τέλος εξερράγη, προκάλεσε το θάνατο σε 13 ανθρώπους και σκόρπισε την καταστροφή. 

Το γεγονός αυτό με ταρακούνησε πολύ και με το άκουσμα της πορείας, μου γεννήθηκε η ανάγκη να καλύψω φωτογραφικά το συμβάν και στη συνέχεια τις διαμαρτυρίες που θα ακολουθούσαν έξω από το Προεδρικό. Αυτός ήταν αν θέλετε και ο δικός μου τρόπος αντίδρασης και διαμαρτυρίας σε αυτό που συνέβη.

(Από το σημείωμα του φωτογράφου)