Δήμαρχος στο νότιο Μεξικό, που είχε μόλις εκλεγεί στις 2 Ιουνίου, δολοφονήθηκε χθες κοντά στην Ακαπούλκο, ανακοίνωσε η πολιτειακή εισαγγελία της Γκερέρο. Ο Σαλβαδόρ Βιγιάλμπα Φλόρες, μέλος του κόμματος México Avanza (κεντροαριστερά), εκτελέστηκε στην εθνική οδό Ακαπούλκο-Πινοτέπα. Συνήθως συνοδευόταν από μέλη της Εθνικής Φρουράς, αλλά ήταν μόνος του τη στιγμή της επίθεσης.

Οι δράστες τον κατέβασαν από το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε και τον εκτέλεσαν επιτόπου. Ο Βιγιάλμπα Φλόρες είχε θέσει υποψηφιότητα μετά τη δολοφονία του φίλου του, Χεσούς Γκονσάλες Ρίος, τον Ιούνιο του 2023.

Οι εκλογές, ήταν οι μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού, με πάνω από 98 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται στις κάλπες. Η κεντροαριστερή υποψήφια, Κλαούδια Σέινμπαουμ, θριάμβευσε και θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, περίπου τριάντα υποψήφιοι για θέσεις αυτοδιοίκησης δολοφονήθηκαν, ενώ τα καρτέλ ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές οργανώσεις επεδίωξαν να επιβάλουν τους δικούς τους υποψηφίους. Στην πολιτεία Γκερέρο, μόνο το 2023, δολοφονήθηκαν 1.890 άτομα κυρίως λόγω συγκρούσεων μεταξύ εγκληματικών ομάδων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ