Ντόμινο εξελίξεων καταγράφεται γύρω από το υπό διερεύνηση σκάνδαλο της Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Νωρίς το πρωί η Αστυνομία φόρεσε χειροπέδες στον εν αργία Αρχιμανδρίτη της Μονής, Νεκτάριο ο οποίος λίγο πριν από το μεσημέρι οδηγήθηκε ήδη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας Χρίστου Ανδρέου ο εν αργία Αρχιμανδρίτης , συνελήφθη στη βάση εντάλματος που εκδόθηκε από τις Αρχές, κατόπιν εξασφάλισης μαρτυρίας, για τα οικονομικής φύσεως αδικήματα.

Ο κ. Ανδρέου, είπε ότι ο Νεκτάριος αντιμετωπίζει συνολικά 11 κατηγορίες και είναι ύποπτος, μεταξύ άλλων για αδικήματα που έχουν σχέση με συνωμοσία για καταδολίευση, κλοπή από αντιπρόσωπο, φορολογικά αδικήματα, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξασφάλιση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφία, κλοπή, παράνομη κατοχή περιουσίας και παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.

Τα αδικήματα διαρπάχθηκαν μεταξύ των 2020 με 2024. Ο κ. Ανδρέου πρόσθεσε μάλιστα ότι αν προκύψουν νέα στοιχεία δεν αποκλείεται να γίνουν και νέες συλλήψεις.

Η όλη διαδικασία στο Επαρχιακό Δικαστήριο άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στην παρουσία και άλλων δύο μελών της αδελφότητας της Μονής του Οσίου Αββακούμ, βρέθηκαν στο δικαστήριο για να παρακολουθήσουν την διαδικασία και να συμπαρασταθούν στον Νεκτάριο. 

Η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει στις 14:30 η προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα του ΤΑΕ Αρχηγείου για έκδοση διατάγματος 8ήμερης προσωποκράτησης.

Να σημειωθεί ότι μετά από έκθεση του Τμήματος Φορολογίας που διαβιβάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο ΤΑΕ Αρχηγείου, προέκυψε υπόθεση για οικονομικής φύσεως αδικήματα σε βάρος του αρχιμανδρίτη.

Ο όρκος του ανακριτή ο οποίος θα αναγνωστεί ενώπιον του δικαστηρίου αποτελείται από 44 σελίδες και περιλαμβάνει μαρτυρίες και καταθέσεις του Νεκτάριου. Φαίνεται ότι η Αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρίες πολιτών που ισχυρίζονται ότι έδωσαν χρήματα για συγκεκριμένους σκοπούς, οι οποίοι δεν υλοποιήθηκαν.