Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αποκοπή 65 δέντρων στο πλαίσιο της ανάπλασης της λεωφόρου Μακαρίου Γ’.

Πέραν των έντονων επικρίσεων δημοτών, ανακοίνωση εξέδωσε και το Κίνημα Οικολόγων που κάνει λόγο για ενέργειες που στρέφονται ενάντια στο περιβάλλον και προσθέτει πως η αλόγιστη αποκοπή δέντρων επηρεάζει το μικροκλίμα της περιοχής.

Ο Δήμος Λευκωσίας απαντά σε ανακοίνωσή του ότι ο σχεδιασμός του έργου ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου γνωστοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2018. Ύστερα από άδεια από το Τμήμα Δασών, αφαιρέθηκαν ή και θα αφαιρεθούν στο σύνολο 65 δέντρα και στη Λεωφόρο Μακαρίου θα φυτευτούν γύρω στα 300 νέα ώριμα δέντρα, προσθέτει.

Σε σημερινές του δηλώσεις του στον Άλφα, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, επισήμανε ότι στο συγκεκριμένο έργο στόχος παραμένει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όμορφο και ανταγωνιστικό σε σχέση με τους υπόλοιπους άξονες της πρωτεύουσας που έχουν αναβαθμιστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, θα τοποθετηθούν ευθύγραμμες δεντροστοιχίες, ισεπίπεδα πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια ώστε όλοι να διακινούνται και να περπατούν με ασφάλεια.

Σημείωσε, ακόμη, ότι αρκετά δέντρα είναι είτε γερασμένα και χρειάζονται αντικατάσταση, είτε φυτεμένα σε λάθος χώρους. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας έφερε ως παράδειγμα την ανάπλαση που έγινε στην οδό Στασικράτους και συνέστησε υπομονή στους δημότες μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, που αναμένεται στο τέλος του χρόνου.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, σε σημερινή ανακοίνωσή της, καταδικάζει το «νέο προσχεδιασμένο έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος» που έγινε, όπως αναφέρει, με την κοπή δέντρων στο πλαίσιο της ανάπλασης της λεωφόρου Μακαρίου Γ’.

Η Κίνηση διατυπώνει τη θέση ότι η αιτιολόγηση του Δήμου Λευκωσίας ότι θα φυτεύσει νέα δέντρα για αντικατάσταση δεν ικανοποιεί, αφού θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε οι νέες φυτεύσεις να προσφέρουν στην πόλη και στην κοινωνία τα οφέλη που προσέφεραν τα δέντρα που έχουν αποκοπεί.

Δημήτρης Στρατής