Η νέα τουρκική προκλητικότητα κυριάρχησε στις επαφές των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου

Επαναφέρει την προκλητική συμπεριφορά της η Τουρκία έναντι της Ελλάδας, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, παραμονές μάλιστα της επιστροφής των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, εντός Μαρτίου.

Ερωτηματικά προκαλεί η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για διενέργεια ερευνών στο Αιγαίο, όπως κι η απόπειρα στοχοποίησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με δημοσιεύματα από τουρκικά μέσα.

Μετά από ένα ήσυχο σχετικά δίμηνο χωρίς ιδιαίτερες προκλήσεις, που επέτρεψε στην Αθήνα και την Άγκυρα να ξαναπιάσουν το νήμα του διαλόγου, η Τουρκία δείχνει τάσεις επιστροφής σε παραβατικές συμπεριφορές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νέα NAVTEX που εκδόθηκε από την Τουρκία το απόγευμα της Δευτέρας, για υδρογραφικές έρευνες σε περιοχές δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου.

Οι έρευνες θα διεξαχθούν από το σκάφος «Τσεσμέ», σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από αύριο 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου, σε διεθνή ύδατα. Αυτό μετριάζει κάπως τις ανησυχίες, εκείνο όμως που προκαλεί εύλογη ανησυχία είναι η επιλογή του χρόνου, λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Το κλίμα δυναμιτίζεται και με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου κατά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με αναφορές ότι ο τελευταίος συστηματικά σαμποτάρει την διαδικασία των διερευνητικών. Η στάση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών -σύμφωνα με τις διαρροές προς τον τουρκικό Τύπο- γνωστοποιήθηκε και σε αξιωματούχους της ΕΕ, με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα υπονομεύει τη διαδικασία».

Την επιδείνωση του κλίματος στα ελληνοτουρκικά επιβεβαίωσαν χθες, κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα, οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Πετρίδης.

Η Ελλάδα παρακολουθεί «στενά και με μεγάλη ανησυχία την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας».
«Δεν λησμονούμε τις περσινές έκνομες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, είπε ο Έλληνας Υπουργός για να συμπληρώσει ο Κύπριος ομόλογός του, «η Τουρκία συνεχίζει να αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο, διευρύνει την κατοχή στην Αμμόχωστο και εντείνει τις απειλές της, κάνοντας χρήση μορφών υβριδικού πολέμου».

Γιάννης Κωστακόπουλος