Της Νίτσας Παύλου

Και ναι, τα καταφέραμε και γεμίσαμε πάλι κρούσματα! Ο κορωνοϊός είναι παντού! Εδώ κορωνοϊός, εκεί κορωνοϊός… πού είναι ο κορωνοϊός;

Το σκεφτόμουνα τις πρώτες μέρες όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα, τι κάναμε λάθος. Μήπως έπρεπε να μας αφήσουν σε lockdown για κανένα χρόνο ακόμα; Τόσο απείθαρχοι είμαστε βρε παιδί μου, που δεν καταλαβαίνουμε από μέτρα αυτοπροστασίας; Α, και μην ξεχνάμε ότι οι πιο απείθαρχοι, μας είπαν όλοι, είναι οι Λεμεσιανοί!! Άλλο και αυτό!

Δεν θα εστιάσω σε αυτό, για να μην νομίσετε ότι βλέπω το θέμα τοπικιστικά. Ψάχνω να βρω το λάθος. Τι πήγε στραβά; Και μετά από σκέψη και περισυλλογή κατέληξα!

Πού είναι ο έλεγχος; Πού είναι η αστυνομία; Το γεγονός ότι τα κρούσματα είχαν μειωθεί και κάποιες φορές είχαν μηδενιστεί, μάλιστα, δεν σήμαινε ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έληξε! Οι έλεγχοι – οι εντατικοί εννοώ, όχι αυτοί που απλά τους κάνουμε για να τους κάνουμε – δεν έπρεπε να σταματήσουν. Όλοι έβλεπαν ότι σε δημόσιους χώρους γινόταν το αδιαχώρητο και δεν είχε κανέναν να ελέγξει. Αν βρισκόταν εκεί η αστυνομία και έβγαζε λίγα εξώδικα, να δείτε πως θα συμμορφώνονταν όλοι! Τι να κάνουμε αφού δεν καταλαβαίνουμε αλλιώς! Η τιμωρία βοηθά τον Κυπραίο και ειδικά όταν «πονάει» την τσέπη του. Ωστόσο, η αστυνομία εξαφανίστηκε. Άλλη μια φορά απούσα, την κρίσιμη και καθοριστική στιγμή, που έπρεπε να επανέλθουμε με προσοχή στην κανονικότητα.

Και συνεχίζω να προβληματίζομαι. Από πότε αυξήθηκαν τα κρούσματα; Από τότε που άνοιξαν τα αεροδρόμια! Τι πείραζε να εξακολουθούσαν να έμπαιναν σε καραντίνα όσοι έρχονταν από το εξωτερικό; Και μη μου πείτε ότι είμαι υπερβολική. Ο αυτοπεριορισμός, που λέμε, είναι ψιλά γράμματα! Είδαμε τι αυτοπεριορισμό έκαναν κάποιοι και κόλλησαν τον κόσμο!

Με μεγάλη μου χαρά διάβασα ότι η Νέα Ζηλανδία συμπλήρωσε 100 ημέρες χωρίς κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Πώς τα κατάφεραν; Έκλεισαν τα σύνορα τους από τις 19 Μαρτίου και έκτοτε επιβλήθηκαν αυστηροί έλεγχοι: όποιος εισέρχεται στη χώρα να τίθεται σε καραντίνα 14 ημερών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την χώρα πρότυπο, διότι «εξάλειψε με επιτυχία την εντόπια μετάδοση». Καταλαβαίνω ότι έπρεπε να ανοίξουν τα αεροδρόμια, σε μια προσπάθεια να έρθουν τουρίστες για να πάρει μπρος η τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο, οι σχεδιασμοί του κράτους μας δεν έπεισαν τους τουρίστες, οπόταν μείναμε χωρίς τουρισμό, αλλά και με κρούσματα εισαγόμενα, τα οποία δεν πρόσεξαν και έκαναν διασπορά του ιού στον πληθυσμό.

Οπότε, καταλήγω με σκέψη και περισυλλογή πάλι!!! Μεγάλη περισυλλογή! Οι εντατικοί έλεγχοι και η καραντίνα σε όσους έρχονται από το εξωτερικό, δεν έπρεπε να σταματήσουν…

Υ.Γ. Θα τα καταφέρουμε τελικά; Να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από αυτόν τον κορωνοϊό, ο οποίος μας παιδεύει εδώ και τόσους μήνες; Βοηθήστε και εσείς οι αρμόδιοι να βρούμε τον δρόμο μας και μην κάνετε σπασμωδικές κινήσεις, που τελικά δυσχεραίνουν περισσότερο την κατάσταση. Διαφορετικά να μετακομίσουμε στη Νέα Ζηλανδία, εκεί που φαίνεται ότι βρήκαν τον τρόπο να αφήσουν τον κορωνοϊό, έξω από την χώρα τους.

Πηγή φωτογραφίας: therationaldaily.com

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6