Με αντί-Navtex απαντάει η Ελλάδα στη Τουρκία, η οποία εξέδωσε Navtex σήμερα το πρωί για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω Navtex, αναφέρεται ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ακόμα, καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σχετικά με τις «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η είδηση τις Τουρκικής Navtex έθεσε τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ εκτάκτως, συγκλήθηκε το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, το Oruc Reis απέπλευσε συνοδευόμενο από βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σήμερα το απόγευμα στις 17:00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: Naftemporiki.gr