Παρουσία πλήθους πολιτών και φορέων παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο η βραβευθείσα μελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων στη Λεμεσό και των παρόδων της.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Πλατείας ήταν από τις πρώτες αποφάσεις του νυν Δημοτικού Συμβουλίου. Τόνισε πως κύρια επιδίωξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν η ανάδειξη της σημασίας της Πλατείας μέσα από τα ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα, καθώς και τα αρχιτεκτονικά και μνημειακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περιοχή και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης.

Στη μελέτη των Σωκράτη Στρατή και Χρήστου Πασαδάκη απονεμήθηκε το 2ο βραβείο, καθώς η Επιτροπή αποφάσισε να μην απονεμηθούν 1ο και 3ο βραβείο, ενώ απονεμήθηκαν και τρεις έπαινοι.

Ο Σωκράτης Στρατή και ο Χρήστος Πασαδάκης παρουσίασαν λεπτομερώς τη μελέτη και απάντησαν σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους παριστάμενους. Η πρόταση με τίτλο «Πλατεία καθημερινών ηρώων» περιλαμβάνει υποδομές αναδιαμόρφωσης της Πλατείας Ηρώων και εισηγείται δομές οργάνωσης των κοινών της πόλης που στοχεύουν στο να ενθαρρύνουν και να διασφαλίζουν την πολυσυλλεκτικότητα του δημόσιου χώρου.

Η πρόταση οργανώνει τον χώρο της πλατείας με βάση ένα «έξυπνο» δάπεδο που λειτουργεί ως πλέγμα υποδομών για κοινωνικές και οικολογικές διεργασίες. Με ένα αειφόρο σύστημα διαχείρισης του βρόχινου νερού, το δάπεδο της πλατείας θα μπορεί να συλλέγει μέρος της ροής του, να καθυστερεί άλλο, να το φιλτράρει και να το αποθηκεύει σε δεξαμενή κάτω από το δάπεδό της.

Το μοτίβο διαμόρφωσης του «έξυπνου δαπέδου» επιτρέπει τη διαμόρφωση τεσσάρων οάσεων γύρω από τα υφιστάμενα κιόσκια. Οι μελετητές προτείνουν δομές, όπως το «Μικρό Ριάλτο», το «Θερμοκήπιο Ιδεών για Ολους», την «Παιχνιδοθήκη», το «Θερμοκήπιο φυτών», αλλά και τους «Κρεμαστούς κήπους» πάνω από τα νέα δημόσια αποχωρητήρια.

Δημιουργείται ικανοποιητικός χώρος εστίασης μπροστά από τα καφενεία και εστιατόρια, με τη μετακίνηση της υφιστάμενης όδευσης και την πεζοδρόμηση των δύο από τους τέσσερις δρόμους. Με αυτόν τον τρόπο, ο κύριος χώρος της πλατείας παραμένει προσβάσιμος στο κοινό της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας, στις 21 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση της κριτικής επιτροπής με τους μελετητές προκειμένου να οριστικοποιηθούν σχέδια, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία για εκπόνηση των κατασκευαστικών σχεδίων μέχρι το τέλος του μηνός. Στον Δήμο Λεμεσού ευελπιστούν αρχές του 2021, να προκηρυχθούν προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα. Όλες οι μελέτες που υποβλήθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα εκτίθενται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λεμεσού «Πάνος Σολωμονίδης».

Χάρης Παναγιώτου